fbpx

U povodu Dana neovisnosti: Film Andrija Matijaš Pauk

Dokumentarno…

Andrija Matijaš Pauk junak i legenda Domovinskog rata

Andrija Matijaš Pauk

Andrija Matijaš PaukHrvatska radiotelevizija u povodu Dana neovisnosti 8. listopada, na dan uoči obljetnice pogibije jednog od najvećih junaka Domovinskog rata, na Prvom programu (HRT – HTV1) prikazuje dokumentarni film Andrija Matijaš Pauk.
Andrija Matijaš Pauk junak je i legenda Domovinskog rata. Posebno se to odnosi na njegove uspjehe na južnoj bojišnici od Dubrovnika i Zadra, te sjajnog vođenja tenkovskih postrojbi tijekom Oluje i u završnim operacijama. Tragična pogibija predzadnjeg dana rata na prilazima Mrkonjić Gradu legendu je učinila još i većom. ‘Njegova’ 4. gardijska brigada Hrvatske vojske otada si je dodala naziv – Pauci.
Dokumentarni film Darka Dovranića prikazuje život Andrije Matijaša. Logično je da je najveći dio filma posvećen ratnom vremenu, jer se u najtežim trenutcima i prepoznaju najveći junaci. O Pauku svjedoče njegovi suborci, ali i majka Anka i supruga Nada koja je Paukovu ostavštinu odlučila pokloniti državi na čuvanje. Uz obilje arhivskih snimaka dokumentarac svjedoči o veličini i žrtvi ovog junaka Domovinskog rata.
Dokumentarni film Andrija Matijaš Pauk na rasporedu je 8. listopada na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u 22.00 sata.

Foto: Press