fbpx

Hrvatski filmovi na ShortFestu u Palm Springsu

Festival…

Hrvatski filmoviNjemački inat redateljice i scenariste Silve Ćapin na festivalu se natječe za najbolju kratkometražnu komediju, a to mu je ujedno i sjevernoamerička premijera. Film će biti dostupan za besplatan streaming za vrijeme trajanja ShortFesta, a upute o tome kako ga gledati možete pronaći na ovoj poveznici.
– Drago mi je što je film našao svoje mjesto u konkurenciji ovog festivala. Pošto se bazira na prilično europskom kontekstu, ugodno me iznenadilo da film korespondira i s ljudima neke druge kulture koja vjerojatno ima neku svoju lepezu tipičnih likova na dugačkim pješčanim plažama – rekla je autorica Silva Ćapin.
Film je svjetsku premijeru imao u natjecateljskom programu 31. Filmskog festivala u Trstu, a prati skupinu turista jednog vrućeg ljetnog dana na plaži u Dalmaciji. Među njima je i Njemica Erika, koja je zauzela najbolje mjesto pod jedinim suncobranom. Njezina tvrdoglava nepomičnost postaje sumnjivom ostalim kupačima, koji, kako dan odmiče, zaključuju da je mrtva, ali dvoje trebaju li reagirati i uništiti savršen dan na plaži.
Njemački inat producirala je Rea Rajčić (Eclectica), a koproducirala ga je mađarska tvrtka Speak Easy Project. Film je sufinancirao Hrvatskoj audiovizualni centar, a u razvojnoj fazi osvojio je najgradu za najbolji projekt European Short Pitcha Europskog udruženja za potporu mladih filmskih stvaratelja ‘NISI MASA’ 2018. godine. Osim toga, projekt je pobijedio 2017. na javnom pitching-forumu održanom tijekom Radionice pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište, koja se odvijala u okviru tadašnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.
Za najbolji kratkometražni animirani film na ShortFestu natječe se i Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, koji je nastao u estonsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Film je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem izdanju festivala u Annecyju, a na ShortFestu je Chintis Lundgren sudjelovala i s filmom Manivald, i to 2017. godine.
ShortFest je najveća smotra kratkometražnog filma u Sjevernoj Americi, a ove se godine održava po 25. put. Na festival se prijavilo više od 6 000 filmova, a prikazat će se njih 332 iz 69 zemalja. Pobjednici će biti proglašeni 21. lipnja, a među nagradama su i njih pet koji omogućuju filmovima da se kvalificiraju za nagradu Oscar. Više o festivalskim nagradama možete pronaći ovdje.
– Jako smo uzbuđeni što smo uspjeli pokrenuti virtualni ShortFest u ovom izazovnom razdoblju. Iako nam je žao što se nećemo moći susresti s publikom licem u lice, velika nam je utjeha to što imamo privilegiju pokazati radove izvrsnih filmaša u, smatramo, dosad najboljem programu kojeg smo ikada imali – rekli su s festivala kojeg organizira Palm Springs International Film Society, koji vodi i dugometražnu inačicu ShortFesta – Međunarodni filmski festival u Palm Springsu koji se tradicionalno održava u siječnju svake godine, od 1989.

Foto: Press