fbpx

Irena Parlov oduševila izvedbom Carmen u Bratislavi

Ekskluzivno…

Hrvatska je sretna što ima Irenu, bila je reakcija publike i uglednika iz javnog života Slovačke

Irena ParlovIrena Parlov blistala je sceni Slovačkog narodnog kazališta. Operna pjevačica gostovala je na dodjeli prestižne nagrade ‘Slovenka roka’. Izvela je ariju Bizetove Carmen i oduševila je publiku i ugledne goste.

Scena: Bili ste gost jedne od najprestižnijih dodjela nagrada u Bratislavi. Dojmovi…?
Dojmovi su zaista fenomenalni. To je jedna ogromna organizacija i bila mi je čast biti dio takvog događaja na koji sam pozvana upravo zbog uloge Carmen u SNG opera in balet Ljubljana. Na dodjeli je bio predsjednik države, ministar kulture te mnogi njihovi poznati operni pjevači, glumci, sportaši… Dodjela, koja je održana u Slovačkom narodnom kazalištu u Bratislavi, prenosila se uživo na nacionalnoj televiziji.

Scena: Uglednici iz javnog života Slovačke oduševili su se vašom izvedbom te kazali kako je Hrvatska sretna što ima takav talent. Kako ste se osjećali?
Carmen je uloga koju osjećam dušom i tijelom i drago mi je da publika to osjeti i proživljava čitav spektar tih emocija sa mnom, čak i kad pjevam samo arije iz opere. Mislim da je to cilj svakog pjevača, kad ulogu donosi na scenu. Zato smo tu. Zato postoji kazalište. Drago mi je da Hrvatsku sve više predstavljam na takav način izvan njenih granica i da publika tako divno reagira na mene.

Scena: Kakva je njihova publika?
Slovačka publika ima vrlo istrenirano uho za operu i ne možete ih prevariti. Njihova tradicija odlaska u kazalište je duga i još uvijek se poštuje. Jako drže do kulture. Uostalom, Beč im je blizu i naviknuti su gledati vrhunske operne pjevače i izvedbe. Oduševila sam se njihovim matinejama na kojima na kraju svake sezone predstavljaju repertoar koji će ići u sljedećoj sezoni, tako da održe koncert u kazalištu na kojem se pjevaju arije iz svih tih opera. Fenomenalno su reagirali na mene, što me jako veseli, a i svi mediji su posebno popratili upravo moj nastup.

Irena ParlovScena: Što ćete posebno pamtiti s tog nastupa?
Nisam dugo bila u Bratislavi. Svega dva i pol dana, ali volim taj grad i rado se u njega vraćam. Najviše ću pamtiti reakciju publike, posebno gospodina koji se uhvatio za srce i poskočio u trenutku kad sam, pjevajući Habaneru pokazala na njega. Ja sam inače jako vesela osoba i volim se šaliti, tako da mi nije bilo lako ostati ozbiljna u tom trenutku. Kasnije me dočekao sa svojom suprugom koja je tu večer osvojila posebnu nagradu i uzviknuo: Irena, pa što ste nam to napravili tamo!

Scena: Što je u planu za ljeto, hoće li biti nastupa i gdje ćete ljetovati?
Za ljeto imam nekoliko ponuda, ali još ništa nije definitivno dogovoreno, obzirom da su pristigle u zadnji tren. Za desetak dana ponovno pjevam Carmen u Ljubljani, zatim imam gala večer pod zvijezdama opet u Bratislavi, a onda ćemo vidjeti… Smiješe se neke zanimljive i primamljive ponude (neke sam morala i otkazati jer se uloga ne uči u 15 dana, ali treba biti mudar i znati što prihvatiti, a što ne. Godišnji odmor ću nadam se provesti na nekom od naših prekrasnih otoka. Puno sam putovala i zaželjela sam se provesti neko vrijeme u mojoj Dalmaciji.

Foto: Ramon Leško, Darja Štravs Tisu