fbpx

Poruka iz centra Zagreba: Odgovornost kroz sva godišnja doba

Zagreb…

Predstavljena kampanja: Obitelj na more, a pas na ulicu?!

Odgovornost17. godinu zaredom, udruga Prijatelji životinja predstavila je svoju poznatu ljetnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, ove godine pod geslom ‘Odgovornost kroz sva godišnja doba‘, kojom želi poručiti da briga za životinje ne traje samo dok je skrbnicima to prikladno, već cijeli životni vijek životinje te u svim životnim situacijama uključujući i odlaske na more.
Pozivu Prijatelja životinja odazvali su se popularni glumac Slavko Sobin i njegove udomljene, mikročipirane i kastrirane kujice Buba i Mara koji su poručili da su i životinje dio obitelji te da to podrazumijeva odgovornost. Povodom izlaska jumbo plakata Sobin je izjavio:
– Bubu i Maru obožavam, ne mogu zamisliti život bez njih i svjestan sam da je to dugogodišnja odgovornost – prijateljstvo do kraja. Uz puno ljubavi i strpljenja, odgovornost se pokazuje udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom.
OdgovornostUz pomoć Bube i Mare, Slavko Sobin predstavio je danas na zagrebačkom popularnom Cvjetnom trgu, uz štand Prijatelja životinja, vizual kampanje koja poziva na udomljavanje umjesto kupnje te na kastraciju i označavanje mikročipom.
Kampanji su se pridružili Lia i Jazo s kojima se Slavko također fotografirao kako bi pomogao naći im dom. Jazo je s nepunih godinu dana napušten i bačen preko ograde udruge Rina, a Linu je udruga Rina preuzela na skrb tijekom projekta kastracija pasa u romskim naseljima.
– Skrbnici često nisu dovoljno svjesni da su psi i mačke živa bića o kojima je potrebno savjesno skrbiti te da iziskuju vrijeme, kao i financijske izdatke. Zaboravlja se i na razmnožavanje životinja, odnosno važnost kastracije, pa tako neželjeni potomci završe napušteni. Ovaj oblik zlostavljanja životinja događa se unatoč činjenici da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna. Gradovi i općine trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i mogu propisati trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, te prema Zakonu o zaštiti životinja provoditi edukaciju građana. Slavko Sobin i Prijatelji životinja apeliraju da se životinje ne kupuju, već pozivaju sve koji imaju uvjete za dugogodišnju skrb o životinjama da ih udome te tako spase i životinju koja čeka udomljenje i onu koju čeka na to ispražnjeno mjesto u skloništu – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Foto: Press