fbpx

Karneval životinja nasmijao i rasplesao najmlađu publiku

Dubrovnik…

KarnevalBesplatan koncert za djecu Karneval životinja u prepunom atriju Kneževa dvora, kamo je prebačen iz Sponze zbog velikog interesa publike, održao se sinoć, 3. kolovoza, na radost brojne male i velike festivalske publike. Uz dubrovačke glazbenike koji su izveli ovo popularno djelo koje lako nalazi put do srca djece diljem svijeta, u ulozi pripovjedačice – Keke papagalice, našla se dramska umjetnica Srđana Šimunović koja je sinoćnji zanimljivi program najavila kao ‘melem za uši, kulturni događaj uzbuđujuće neponovljivosti’.
KarnevalSkladatelj ovoga djela Camille Saint-Saëns rođen je prije gotovo 200 godina u Parizu i jedan je od umjetnika koji su bili poznati kao „čudo od djeteta“. Kao odrastao i cijenjen skladatelj, dok je s prijateljima boravio na odmoru, odlučio se znalački našaliti u zoološkoj fantaziji „Karneval životinja“. Svaki od 14 stavaka skladbe posvećen je jednoj životinji ili skupini životinja i gotovo svi dijelovi kriju citate ili glazbene osvrte na druga poznata glazbena djela. Tako gudački instrumenti najavljuju ulazak lava i njegov kraljevski marš zvukom fanfara. Slijede kokoši i pijetlovi koji su došetali i odšetali uz kokodakanje i komešanje pred klavirske bravure koje daju na znanje da su nastupili magarci. Dubrovačku dječicu posebno je oduševilo veliko finale, nakon kojeg su sve životinje koje su bile u Dvoru, iščeznule u dubrovačku noć, iza stupova Kneževa dvora odakle su i došle.
Dubrovački glazbenici koji su u Dvoru izveli ovo djelo su pijanisti Marija Grazio i Alberto Frka, violinistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violistica Lidija Martinović, čelistica Mihaela Čuljak, kontrabasist Denis Ajduković, klarinetist Stijepo Medo, flautistica Đive Franetović Kušelj te Karmen Pervitić na ksilofonu.
I večeras je na festivalskom repertoaru, uz nastup Folklornog ansambla Linđo na taraci Revelina, jedan zanimljiv i kreativan besplatni program, nazvan „Inside Out“. Ovaj jedinstveni glazbeni projekt u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara, a uz potporu Francuskog instituta, održat će se večeras na dvije lokacije – prvo od 21.30 unutar gradskih zidina, kraj Velike Onofrijeve fontane, gdje robotski Chimères Orchestra već čeka svoj nastup, uz oblikovanje zvuka i softversku manipulaciju inženjera elektroakustike Miodraga Gladovića, a zatim, od 23 sata u parku Orsula gdje će koncert održati mladi kvartet Chui i udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić te Nikola Krbanyevitch.

Foto: Press