fbpx

Kolumna Jelene Orešković: Ljepote Pariza!

Jelena OreškovićAko ste ikada posjetili Pariz, zapitajte se sjećate li se centra Pariza? Pretpostavljam da će svatko od vas tvrditi različito. Netko će reći da je to Champs Elysees, netko drugi da je Eiffelov toranj i Champs de Mars, pa da je to Notre Dame itd. Čini se da je teško naći jedinstven odgovor.
Pariz izgleda poput puževe kućice. Sastavljen od puno cjelina odnosno okruga, točnije njih dvadeset. Oni se šire spiralno od prvog do dvadesetog okruga. Svaki okrug ima vlastitu vijećnicu, u svakom se nalazi sve što je potrebno za život poput škola, pošte, policijske uprave, tržnice, trgovine, ljekarne, vrtića, škole… Svaki je okrug svemir za sebe.
Za Parižane oni znače mnogo više od administrativnih ili zemljopisnih područja. To su svjetovi za sebe s jasno definiranim imidžom, toliko međusobno različitim da se često može po odijevanju ili govoru pogoditi tko u kojem okrugu živi.
U zapadnom dijelu grada žive bogatije obitelji. Tu se nalazi sedmi okrug s čuvenim Tour Eiffelom i prelijepim i preskupim stanovima u okolici parka Champs de Mars. Naći ćete ovdje ulicu Rue St. Dominique s izvrsnim pekarnicama, primamljivim ‘fromageries’ (prodavaonice sireva) i vrlo simpatičnim restoranima po pristupačnoj cijeni.
Davor GrginOsmi okrug sa slavnim Champs Elyseessi L’arc de Triomphe također je jedan od luksuznijih dijelova Pariza. Kako ovdje živim te sam nešto bolje upoznata s prednostima i manama ovog okruga pa mi nećete zamjeriti što ću mu posvetiti rečenicu više. Tu ćete u svako doba godine naći puno turista kako šetaju Champs Elyseesom, koji vrvi buticima i restoranima u kojima je ponuda prilagođena prosječnom turistu. Taj turist bi, ipak prije dolaska u ovaj grad trebao, u najmanju ruku, dobiti kakvu bolju svotu novca na lotu, jer ovdje cijene nisu prosječne, samo kvaliteta ponuđenog može biti itekako prosječna, kao sto je to slučaj na Champs Elysees. Iako jedno od turističkih hot spotova, istovremeno je (baš zbog velikog broja turista) vrlo riskantno mjesto. Ovdje se treba čuvati lopova koji će vam, u sekundi nepažnje, ukrasti novčanik.
U Parizu je samo važno znati pravu stranu na koju skrenuti kako biste osjetili luksuz u modnom i gastronomskom pogledu. Tako se okomito od Champs Elysees nalazi Avenue Montaigne, gdje možete obaviti luksuzan šoping te ručati u izvrsnom L’ Entrecote u ulici rue Marbeuf (restoran koji poslužuje samo jedno jelo – slavni ramstek u umaku čija se tajna strogo čuva, a koji me podsjeća na mamin umak od češnjaka koji servira s junećim šniclama). Uz malo više truda, dobit ćete mjesto u Strezzi. Riječ je o talijanskom restoranu kojem je terasa zimi pokrivena najobičnijom plastičnom tendom, a interijer toliko jednostavan da bi se, sigurna sam, mnogi hrvatski jet-seteri dvoumili bi li ušli. Jelena Oreskovic_2No, radi se o vrhunskom restoranu s izvrsnom ponudom talijanske kuhinje u kojem objeduju ugledni političari i svi oni koji su ‘nešto’ u Francuskoj. Ako se nađete među sretnicima kojima će ustupiti mjesto, obavezno probajte dva jela: Belmondo i Delon, naravno, jela su dobila ime prema slavnim glumcima koja su ovdje jeli u mlađim danima. Zatim, u osmom okrugu je i Chez Andre, La Maison du caviar, Marius et Janetteitd. Dakle, treba skrenuti samo malo dalje od turističkih putanja i restorana poput L’Avenue (s vrlo prosječnom kuhinjom), jer se u obližnjim ulicama kriju gastronomski mnogo primamljivija mjesta. Šesnaesti okrug je onaj koji među Parižanima nosi titulu buržoaskog. Ovdje se nalaze predivne zgrade u vrlo mirnim ulicama, restorani i bistroi u koje zalaze samo Parižani. Ne biste se trebali iznenaditi ako osjetite određenu dozu snobizma pa čak i nenaklonosti prema pridošlicama jer u ovaj dio nije svatko dobro došao. Ovo je kvart u kojem ćete naći ‘pariški šik’ o kojem ste slušali i čitali. Žene iz ovog okruga imaju prepoznatljiv stil. Postoj i izraz: “Elle fait tresseizieme”. Što će reći da je: žena njegovana, skupo odjevena s neizostavnom Goyard u ruci, vozi vrlo chic oldtimer (Mini ili Fiat), kosa joj je friško obojana, ali, često, vrlo nemarno počešljana jer francuski šik upravo proizlazi iz njihove ležernosti i neopterećenosti kojom nose modu. Parižanke iz tog okruga zaista nose modu, a ne ona njih.
Četvrti okrug smješten je između Chatelet i Bastille, također je turistički dio. Tu je Marais, s godinama neslužbeno ‘profiliran’ u gay četvrt – knjižare vrve gay literaturom, puno je gay barova, gay konobara… S druge strane, ovdje živi duh starog Pariza, ovdje su ulice kakve su bile nekada prije izgradnje avenija, tragovi srednjeg vijeka spajaju se s velikim palačama iz sedamnaestog stoljeća. Mnogo je šarmantnih domaćih butika, kafića i brojnih umjetničkih galerija. Poseban štih daje Rue des Rosiers, u židovskoj četvrti, sa svojim restoranima i košer mesnicama. Le Marais je vjerojatno jedan od najtrendi četvrti, i zato, ako ste urbani i cool, preporučam Marais.
Jelena Oreskovic_3Pod istom pretpostavkom, preporučam i Quartier Latin.
Latinska četvrt nalazi se između petog i šestog okruga, na lijevoj obali. To je jedna od najpoznatijih četvrti u svijetu, gdje je slavna Sorbonne, a obuhvaća Boulevard Saint-Michel i Boulevard Saint-Germain. Kvart obiluje živahnim ulicama prepunim grčkih, talijanskih, ili indijskih restorana, suvenirnica…
Saint – Germain – des – Prés ima tipični pariški ugođaj – intelektualni, elegantan i opušten. Uvijek je čarobno mjesto koje sjaji svojim galerijama, kafićima i izdavačkim kućama. Tamo preporučujem neki od talijanskih restorana, kojih je mnogo, posebno Bartollo u rue des Cannettes. Zlatni trokut intelektualnog života lijeve obale Pariza poznat je i po slavnim kafićima: Café de Flore, Les Deux Magots i Brasserie Lipp, sve s pogledom na Boulevard Saint – Germain. To su, kroz povijest, bila mjesta okupljanja najutjecajnijih ličnosti, političara, novinara, umjetnika i pisaca.
Montmartre u osamnaestom okrugu, u 19. je stoljeću bila varoš koja je 1860. godine pripojena Parizu te i dan danas čuva duh te varoši s tipičnim uskim i strmim ulicama. Poznat po Place du tertre te bazilici Saicre Cœur, vrlo je ‘must visit’ mjesto.
Zgodan za vidjeti, svakako je Pigalle s Moulin Rouge, kvart nekada poznat po javnim kućama, danas krcat sex shopovima i striptiz barovima. Iako opet dobiva na popularnosti, prilično je opasan. Posebno, Boulevard Barbes.
Za sam kraj ove turističke priče ostavljam groblje Père – Lachaise. Dva su razloga tomu. Prvi je taj što se nalazi na samom rubu puževe kućice s početka naše priče o Parizu, u dvadesetom okrugu, a drugi, vama interesantniji je činjenica da je to jedno od najpoznatijih groblja na svijetu. Ujedno i najveće groblje u Parizu. Posjeti ga dva milijuna ljudi svake godine, a posjetitelji mogu naći grobove mnogih slavnih ličnosti kao što su Molière, Jean de La Fontaine, Balzac, Chopin, Guillaume Apollinaire, Eugene Delacroix, Marcel Proust, Sarah Bernhardt, Edith Piaf i Jim Morrison.
Koliko bi se još moglo pisati o svim ljepotama kojima Pariz vrvi! Gdje god da krenete, nećete se razočarati.