fbpx

Legende hrvatskog klizanja najavile 50. rođendan Zlatne piruete!

Zagreb…

Zlatne piruete– Natjecanje koje je 1967. godine pokrenuto na Šalati, samo jedne godine nije održano i to ratne 1991. godine, a do danas, Zlatna pirueta izrasla je u jedno od najboljih svjetskih natjecanja u umjetničkom klizanju – kazala je predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden.
Sve je spremno za klizački spektakl, veliki, 50. rođendan Zlatne piruete Zagreba! Najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju, ISU Challenger serije, koje će se od srijede do subote (6-9. prosinca) održati u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.
Natjecanje su na današnjoj konferenciji za medije najavili predsjednica Zlatne pirueteHrvatskog klizačkog saveza, Morana Paliković Gruden, direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek, pomoćnik pročelnika za sport i mlade Grada Zagreba Milan Čolić te legende našeg klizanja, Sanda Dubravčić Šimunjak i Idora Hegel.
– Ovo je prilika da kažemo veliko hvala entuzijastima koji su prije 51 godine pokrenuli priču koja i danas traje. Hvala Vladimiru Amšelu, Božidaru Čubrikoviću, Klari Gomboš Dušanović, Zlatku Grosu, Radovanu Lipovšćaku i Anti Škrtiću. Oni su jednim pogledom u budućnost znali da je to dobro za naš grad, za naš klizački svijet. Ove godine, od srijede do subote, u Zagrebu će nastupiti 150 klizačica i klizača iz 33 zemlje svijeta, a svečano otvaranje natjecanja na rasporedu je u srijedu od 18 sati kada će se na ledu naći i neka od najvećih imena hrvatskog klizanja svih vremena poput Sande Dubravčić Šimunjak, Idore Hegel, Bojana Lipovšćaka, Tomislava Čižmešije i brojnih drugih. Nakon četiri dana natjecanja proslava ovog velikog rođendana završit će kao i obično spektakularnom revijom pobjednika u subotu od 20 sati. Dnevna ulaznica stoji 20 kuna, obiteljska dnevna 50, koliko iznosi i ulaznica za reviju pobjednika – dodala je Morana Paliković Gruden.
– U Zagreb ponovno dolaze neke od najvećih zvijezda svjetskog klizanja, a svakako će zanimljivo biti vidjeti dvoboj bivših pobjednika Piruete, brončanog olimpijca Denisa Tena koji je slavio tri puta kod nas te prošlogodišnjeg pobjednika i ujedno viceprvaka Europe Alekseja Bičenka. Uz njih, vraća nam se i svjetska i europska prvakinja, sjajna Ruskinja Elizaveta Tuktamysheva. Od hrvatskih predstavnika, u seniorskoj konkurenciji nastupit će Nicholas Vrdoljak i Patricija Skopančić, a u juniorskoj Hana Cvijanović, Katarina Kitarović, Hana Kosić i Charles Henry Katanović. Na žalost, naš sportski par Lana Petranović i Antonio Souza Kordeiru nakon Lanine operacije koljena još nije potpuno spreman za natjecateljski nastup, no počeli su trenirati i očekujemo da će nas predstavljati u siječnju na Europskom prvenstvu. Ipak, vidjet ćete ih na svečanom otvaranju – rekla je direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek.
Zlatne piruete– Na Zlatnoj pirueti sam nastupala od 1976. do 1983. godine. Osam nastupa, 5 zlata, 2 srebra i jedna bronca skupljene su mojoj kolekciji, ali dvije medalje posebno su mi prirasle srcu. Ona prva 1976. kada nije bila zlatna, ali je bila osvojena nakon što sam tri tjedna bila u gipsu, trenirala s gipsom na ruci i odradila tu svoju prvu Piruetu i osvojila broncu. Ona druga je zapravo i moja najveća i najdraža zlatna medalja, a dogodila se na mojoj zadnjoj Zlatnoj pirueti 1983. godine kada je na natjecanje bila pozvana i tadašnja svjetska prvakinja Rosalynn Sumners i kada sam je u svom Zagrebu uspjela pobijediti zahvaljujući tada brojnoj publici koja je došla u Dom sportova i koja nas je bodrila. Nadam se da će ljubitelji klizanja prepoznati koliko je ovaj rođendan velik i doći velikom broju u Ledenu sljedećih danas – kazala je Sanda Dubravčić Šimunjak, osvajačica Zlatne piruete 1977, 1980, 1981, 1982. i 1983. godine.
– Pobjeda na Pirueti je moja daleko najslađa zlatna medalja ikada. U našem gradu, pred našim ljudima… Svi dobro znaju, u bilo kojem sportu, kakva je pozadina uspjeha, koliko je truda, rada, odricanja iza sportaša. Drago mi je da ima toliko ljudi koji i dalje podržavaju moje najdraže natjecanje i drago mi je što me Hrvatski klizački savez pozvao da dođem iz Amerike gdje živim s obitelji i što mogu biti dio ovog velikog rođendana. Veselim se biti na tribinama, navijati i pomoći našim mladim klizačima da budu još bolji – dodala je osvajačica Zlatne piruete 2004. godine Idora Hegel.
– Zlatna pirueta za Grad Zagreb je sinonim sportskih priredbi. Priredba koja je došla do 50. izdanja znači da ima izrazito veliku tradiciju, a taj kontinuitet koji je prisutan nameće i obavezu Gradu Zagrebu da se na takav način odnosi prema takvom jednom događaju. Sjajno je što se termin ovog natjecanja uklopio i u Advent u Zagrebu i vjerujem da će i Pirueta pridonijeti da naš grad i treći put bude najbolja europska destinacija u vrijeme adventa – rekao je pomoćnik pročelnika za sport i mlade Grada Zagreba Milan Čolić.

Foto: Press