fbpx

Ljeto s Monikom: Bergmanov ljetni klasik u ljetnom kinu

Art kino…

Ljeto s MonikomCiklus Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana nastavlja se i u lipnju uz film Ljeto s Monikom koji će se prikazati u nedjelju, 17. lipnja 2018. godine s početkom u 21.30 sati u Ljetnom Art-kinu.
Možda Ljeto s Monikom nije najpoznatiji Bergmanov film, no slovi kao jedan od možda najljepših filmova o ljetu. Film je imao velik utjecaj na autorovo filmsko stvaralaštvo koje je slijedilo. Ljeto s Monikom posjeduje neodoljivu svježinu i senzualnost ranije Bergmanove faze a, bez sumnje, velik dio svoje popularnosti može zahvaliti i prilično eksplicitnim scenama. U njemu je Bergman prigrlio prirodni svijet i elemente inspiriran svojim uzorom i mentorom, švedskim redateljem Victorom Ljeto s MonikomSjöströmom. Francuski redatelj novovalnog filma Jean Luc Godard je o Ljetu s Monikom rekao da je to “najoriginalniji film najoriginalnijeg redatelja” čiji su intimistički, osobniji prikazi poslužili kao inspiracija za atmosferu filmova francuskog novog vala.
Mladi Harry (Lars Ekborg) razočaran je zbog obaveza koje mu nameće društvo i teškog rada, ali kada upozna putenu ljepoticu Moniku (Harriet Andersson) i ona se zainteresira za njega, život mu zadobiva novo značenje. Nošeni strašću, ljubavnici ukradu brodić Harryjevog oca i zamjenjuju banalan život u gradu erotičnim ljetom provedenim na izoliranom otočiću. Tamo Monika uči Harryja kako da otpusti svoje inhibicije, ali ubrzo su primorani završiti taj eskapistički pothvat. Monikina trudnoća prisiljava ih da se suoče s obavezama od kojih su pokušali pobjeći.
Ljeto s Monikom se prikazuje u Ljetnom Art-kinu (ulaz kroz kino) u srijedu, 27. srpnja u 21.30 sati. Svoje sjedalo možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Foto: Press