fbpx

Matanić: Serija Područje bez signala posveta je radničkoj klasi koja nestaje

Područje bez signala/ The Last Socialist Artefact

– U ovoj hiperprodukciji serija u cijelom svijetu, izbor Područja bez signala na prestižni festival i market Series Mania lijepo je priznanje. Na njihovom smo marketu i počeli te bili prvi hrvatski projekt koji je tamo predstavljen. Zato mi je iznimno drago da ćemo baš na tom festivalu imati i svjetsku premijeru – izjavila je producentica Ankica Jurić Tilić u povodu ove odlične vijesti za hrvatsku TV produkciju.

Područje bez signala

Serija Područje bez signala/ The Last Socialist Artefact, producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića te u produkciji Kinorame, imat će svjetsku premijeru 31. kolovoza 2021. godine na najznačajnijem festivalu televizijskih serija, Series Mania, koji se održava u francuskom gradu Lilleu.

Područje bez signala

Na festivalu, koji se održava od 26. kolovoza do 2. rujna, očekuje se više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a Područje bez signala bit će prikazano u natjecateljskom programu ‘Panorama International’ zajedno s još 14 serija iz cijeloga svijeta.

Serija Područje bez signala je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića (izdavač: Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Snimana je u listopadu i studenom 2020. u Hrvatskoj, te tijekom 2021. u Finskoj i u Tunisu. Seriju će hrvatska publika premijerno moći pogledati na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021/22.

– Područje bez signala posveta je radu koji je sve manje cijenjen, radničkoj klasi koja nestaje, a najviše ‘malom’ čovjeku koji se hrva s vlastitim dilemama i emocijama. I izuzetno nam je drago da se serija u koju smo utkali puno truda i emocija ovako sjajno otvara svijetu – kaže Dalibor Matanić, redatelj serije.

Serija Područje bez signala govori o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se uvijek dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.
Seriju proizvodi zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane.

Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

Foto: Press