fbpx

Praizvedba – Mate Matišić: Ja sam ona koja nisam

Ja sam ona koja nisam – Uzbudljiva i provokativna predstava

Matišićevo pismo dobro je poznato hrvatskoj kazališnoj publici, na mjestima potpuno oporo i gotovo surovo u svom temeljnom dispozitivu, snažno kontrastirano sa žanrovskim odrednicama komedije ili crne komedije, a opet do kraja iskreno i ogoljeno u svom sadržaju, koji u tom transferu između autora i njegove publike ne štedi baš nikoga.

Ja sam ona koja nisam

Ovoga pisca na pozornicama uglavnom uprizoruju u realističnom ili čak naturalističkom izvedbenom prosedeu, međutim namjera je redatelja Paola Magellija, u suradnji s njegovom stalnom dramaturginjom Željkom Udovičić, zapravo suprotna i zbog toga izrazito uzbudljiva.

Ja sam ona koja nisam

Magelli i Udovičić Pleština će unutar Matišićevog pisma svojim postupkom tražiti procjepe u prostor podtekstualnog ili čak psihodramskog, čime će i osnovni prosede ove predstave biti izmaknut u unutarnje svjetove ženskih junakinja, u kojima će se jasno zrcaliti naša pomalo trusna i neizvjesna sadašnjost, uvijek prije svega spremna, a ovoga puta kroz jedinstveno žensko iskustvo, na teško suočavanje s istinom vremena koju svi zajedno dijelimo i živimo.

Paolo Magelli, jedan od najeminentnijih redatelja ovih prostora, nastavlja svoju dugovječnu, uzbudljivu i po svemu jednu od najznačajnijih suradnji između jednog redatelja i jednog kazališta, kroz inscenaciju nove trilogije Mate Matišića u kojoj su osnovne narativne linije, motivi, a onda i sama unutarnja kompozicija zastupljenih drama povezane sa ženskim likovima i njihovim sudbinama.

Na taj način, drame funkcioniraju kao formalno žanrovski i strukturalno odvojene cjeline, povezane likovima koji ih grade i povezuju.

U sigurnom rukopisu Paola Magellija i njegovog autorskog tima suradnja s Matišićem zasigurno će rezultirati uzbudljivom i provokativnom predstavom.

Ja sam ona koja nisam – Glume (u tri jednočinke):

HRVATSKA LOLITA: Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Doris Šarić Kukuljica, Hrvojka Begović, Filip Nola

PORNO FILM: Lucija Šerbedžija, Frano Mašković, Ugo Korani, Filip Nola

ŽENA DJEVOJČICA: Urša Raukar, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Lucija Šerbedžija, Anđela Ramljak, Milivoj Beader

Ona koja nije – Katarina Bistrović Darvaš

Ja sam ona koja nisam
Autorski tim:
Redatelj: Paolo Magelli
Dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Miljenko Sekulić
Kostimografkinja: Marita Čopo
Glazba: Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Videoprojekcije: Ivan Marušić Klif
Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek
suradnica za scenski pokret: Anja Đurinović
asistent scenografa: Antun Sekulić

Ja sam ona koja nisam
ZKM – Praizvedba 22. listopada 2021.

Foto: Press – ZKM/ Marko Ercegović – Ja sam ona koja nisam