fbpx

Milan Bandić: Ponosan sam na utrku Terry Fox Run

Zagreb…

Sve je spremno za dvadeseto izdanje trke Terry Fox Run

Terry Fox– Iznimna mi je čast i ponosan sam što se i ove godine po dvadeseti put održava ova utrka koja je posebna zbog borbe s rakom s kojom se bore mnogi ljudi, a usprkos svemu nastoje živjeti na najbolji mogući način, u skladu sa svojim zdravljem – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji podržava ovu akciju od samog starta te je dodao:
– Mnoga se istraživanja provode i svakim danom dolazi se do novih, revolucionarnih postignuća u medicini, apsolutno u svim granama, stoga su ovakve humanitarne manifestacije itekako važne za sve, kako bi se povećala osviještenost o problematici i dala nada za bolje sutra – zaključio je Milan Bandić.
– Ne pobjeđuje se na svim maratonima prolaskom kroz cilj – rekao je Terry Fox čiji je Maraton nade donio veliku pobjedu za cijelo čovječanstvo.
Ova humanitarna akcija uspješno podiže svijest o važnosti prikupljanja sredstava koja znanstvenicima i liječnicima daju mogućnost da istražuju, a svim ljudima nadu da će doći dan kad će se zauvijek pobijediti ova opaka bolest. Hrvatska ove godine slavi veliku obljetnicu, dvadesetu godinu održavanja, tijekom kojih se prikupilo više od 6,5 milijuna kuna i koja je okupila preko 100.000 sudionika. Dvadeseto izdanje trke održat će se 29. rujna na jezeru Jarun, a građani se pozivaju da već ovu subotu, 14. rujna, podrže akciju kupnjom poznatih majica s Terry Fox vizualom, koja je ove godine dobila i svoje crveno izdanje.
Terry FoxHumanitarna akcija održava se u organizaciji agencije MPG i Veleposlanstva Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
– Terry Fox je kanadski junak koji je svojom hrabrošću, odlučnošću i nadom nadahnuo naraštaje u cijelom svijetu. Njegov san da pretrči Kanadu kako bi podigao svijest o raku, prerastao je u međunarodno nasljeđe pružanja podrške istraživanju raka diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. U Zagrebu je Terry Fox Run postao tradicija, pokazujući da možemo postići sjajne stvari kada zajedno radimo na postizanju zajedničkog cilja – izjavila je Emily Nicholson, otpravnica poslova pri veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj.
Cjelokupan iznos prikupljen tijekom akcije i ove će godine biti doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i postignutim rezultatima:
– Humanitarna trka u spomen na Terrya Foxa u ovih 20 godina dala je značajan obol u prevenciji, liječenju a posebice u znanstvenim istraživanjima raka u Hrvatskoj i stoga smo zahvalni svima onima koji su dali doprinos da ova trka bude jedna od najuspješnijih u svijetu – istaknuo je prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.
Ovogodišnja humanitarna akcija održat će se na dva ključna datuma – u subotu 14. rujna, u Bogovićevoj ulici od 10:00 do 14:00 sati predviđena je tradicionalna humanitarna prodaja majica, a Maraton nade u nedjelju, 29. rujna s početkom programa u 14:00 sati te startom trke u 16:00 sati na jezeru Jarun. Organizatori najavljuju još bogatiji program uz nastup dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki, sportske aktivnosti te zanimljivu gastronomsku ponudu.

Foto: Press – MPG