fbpx

Milivoj Boroša: Kao padobranca najviše me volio Tito!

Za portal Scena.hr…

Milivoj se prisjetio skoka s padrobranom prije 69 godina iz aviona Breitling DC-3. Odlikovani pukovnik i svjetski rekorder bio je u vojsci Kraljevine Jugoslavije te u NDH u Njemačkoj, a zatim u vojsci Rusije i Jugoslavije. U njegovoj biografiji piše da ga je ispitivao zloglasni šef tajne policije Lavrentij Berija, a Hitler mu je potpisao osmrtnicu

Milivoj Boroša

Uz pratnju MIG-ova Hrvatske vojske jučer je u Zagreb sletio kultni avion Breitling DC-3. Od ožujka do rujna 2017. godine Breitling DC-3 će sudjelovati u velikoj turneji po svijetu u nekoliko faza. Turnejom po svijetu zrakoplov slavi 77. rođendan. Na predstavljanju turneje bio je i odlikovani vojni pukovnik Milivoj Boroša (97), koji je kao vojnik jugoslavenske vojske 1948. godine skakao s padobranom upravo iz legendarnog aviona Breitling DC-3.
Milivoj Boroša– DC- 3 je bio vrlo pogodan za skakanje. Prvo može primiti 20 padobranaca, a mi smo imali jedan transportni puk koji je služio za prijevoz putnika, za prijevoz tereta i za padobranske skokove. To je bilo sve do 1958. /59. godine, a onda smo dobili ruski avion An-24 – prisjetio se Boroša. Kaže da kod prvih skokova čovjek još ne zna što ga čeka, ali kroz detaljnu obuku padobranci steknu sigurnost.
– I onda je lakše skakati. Skakalo se s 800 metara, a skakalo se na dva načina – iz aviona s konopcem ili pomoću padobrana, znači slobodni pad – rekao je Boroša, koji je 17. svibnja 1950. godine na aerodromu Leskovac u Srbiji skočio 75 puta u 16 sati te ostvario svjetski rekord.
– Ja sam bio u vojsci Kraljevine Jugoslavije, onda u NDH u Njemačkoj te u vojsci Rusije i Jugoslavije – ističe. Boroša je, naime, bio narednik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, pilot-navigator u zrakoplovstvu NDH, letač Luftwaffea koji je s hrvatskom posadom prebjegao Sovjetima. U siječnju 1942. bombardirao je njemačku kolonu u Rusiji u zrakoplovu Luftwaffea te je avionom Dornier Do-17z iste godine preletio Sovjetima. U njegovoj biografiji piše da ga je ispitivao zloglasni šef tajne policije Lavrentij Berija, a Hitler mu je potpisao osmrtnicu. 1943. godine postao je borac Prvog jugoslavenskog samostalnog odreda u SSSR-u. A za portal Scena.hr otkrio kome je bio posebno drag.

Milivoj Boroš

– Kao padobranca me najviše volio Tito. On mi je darovao zlatnu štopericu – sjeća se Boroša, koji je odlikovan s više ordena, medalja i spomenica za svoja herojska djela i sudjelovanje u NOB-u. Borošu je drago što je bio pozvan na predstavljanje turneje po svijetu zrakoplova, koji je pod nadimkom ‘Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji’ doživio svoju slavu u lipnju 1944. godine. Avion je vozio i James Bond. Sagrađeno je više od 16 tisuća takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svog voznog parka. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u voznom stanju, uključujući Breitling DC-3. Zrakoplov DC-3 HB-IRJ predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama. Nakon što ga je obnovila grupa predanih entuzijasta, ovaj zrakoplov sad brani boje Breitlinga te sudjeluje u brojnim zračnim mitinzima.

Breitling

Breitling će započeti svoju veliku turneju po svijetu na svom DC-3 u nekoliko faza koja će obuhvatiti Europu, Bliski Istok, Indiju, Jugoistočnu Aziju i Sjevernu Ameriku. Ova turneja po svijetu započet će u Švicarskoj, tj. Ženevi, u ožujku, a završiti u rujnu na zračnom mitingu BreitlingBreitling Sion Airshow 2017. Turneja će biti isprekidana brojnim zaustavljanjima, što će omogućiti organiziranje događanja ili sudjelovanje u zračnim mitinzima. Neki sretni putnici imat će priliku sudjelovati u dionici putovanja zrakoplovom. Breitling je odlučio obilježiti ovaj događaj ograničenom edicijom od 500 komada Navitimera, svog slavnog kronografa namijenjenog korištenju u avijaciji. Na kućište ovog čeličnog kronografa Navitimer 01 (46 mm) kalibra Manufacture Breitling 01 bit će ugraviran logo Turneje po svijetu Breitling DC-3. No zaljubljenici u ovaj kronograf morat će pričekati do jeseni 2017. da dođu do ovog modela jer je Breitling odlučio da će ovaj kronograf proputovati svijet na zrakoplovu Breitling DC-3 kako bi taj model uistinu postao dijelom ove pustolovine. Svaki sat bit će dostavljen s certifikatom koji će sadržavati potpis kapetana leta.

Foto: Scena.hr