fbpx

U MUO otvorena izložba Italian Light

Zagreb…

Italian Light

Italian LightU suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Italian Light koja hrvatskoj javnosti predstavlja izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka ’50-ih do kraja ’90-ih godina 20. stoljeća.
Odabrane avangardne lampe dolaze iz talijanske Zbirke Cortopassi i predstavljaju jednu od najvažnijih i najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području kućne rasvjete. Izložba je podijeljena u tri dijela koja vode kroz razdoblje od početka pedesetih do kraja devedesetih godina 20. stoljeća nastojeći istaknuti temeljna obilježja talijanskog dizajna na području kućne rasvjete.
Italian LightSpecifičnost izložbe očituje se u prikazu istraživanja i izražavanja rasvjetnih tijela ne samo kroz njihovu funkcionalnost već i kroz dublje propitivanje svjetlosti kao nematerijalne pojave i njene duboke aspekte ljudske prirode te povezanosti čovjeka sa svijetom. Neke od povijesnih lampi izložene na izložbi, a posebno odabrane od kolekcionara su modeli Gina Sarfattija, Olaf Von Bohra, Achillea Castiglionija, Superstudia i Ettore Sottsassa.
Uz nazočnost brojnih gostiju, dizajnera, arhitekata i ljubitelja umjetnosti, izložbu je otvorio Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, a o njenom značaju govorili su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Nj. E. ADRIANO CHIODI CIANFARANI, Veleposlanik Talijanske Republike, Stefania del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu, te Paolo Cortopassi, kolekcionar.
Tom prigodom, direktorica Talijanskog instituta za kulturu Stefania del Bravo je istaknula:
– Dizajn je postao dio našeg života, našeg okruženja, izražava naš ukus i potiče našu kreativnost i maštu dok se umjetničkoj slici ili skulpturi možemo diviti, mogu nam pružiti estetski užitak, potaknut nas na razmišljanje dizajn, pogotovo onaj posljednjih nekoliko desetljeća – je ušao u naše domove i utječe na naš načina života, a ove lijepe svjetiljke su upravo dokaz te činjenice.

Kustoski posao izložbe potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare, gospodin Alberto Squarcia.
Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka 2018.
Alberto Squarcia, Italian LightO Kolekcionaru: Gospodin Paolo Cortopassi predstavlja dio svoje kolekcije od oko 400 komada dizajnerskih lampi koje pokrivaju povijesno razdoblje od početka 50′ do kraja ’90 godina prošlog stoljeća.Karakteristika izloženih lampi je u tome da su sve originali, proizvedene u malim serijama.
O StudioArcheo900: organizira u suradnji s Talijanskim Institutima za kulturu, Institutima za Vanjsku trgovinu i Privrednim komorana, izložbe i kulturne manifestacije u čitavom svijetu s posebnim osvrtom na dizajn, modu, umjetnost u prestižnim sjedištima. Izložba Italian light prije Zagreba je predstavljena s velikim uspjehom u Milanu, Bangkoku, hon Kongu, Shanghaiu, Taipeiju, Beogradu i Bologni.

Foto: Press – Vedran Benović