fbpx

Nina Badrić: Glazba je moja najveća učiteljica!

Intervju…

Za portal Scena.hr

Nina BadrićGlazba me naučila kako preživjeti. Oplemenila me je kao osobu. Zbog nje sam postala i čvršća,  ali i nježnija, emotivnija. Glazba je najveća učiteljica mog života, otkrila je lijepa glazbenica. Nina Badrić priprema novi album, a ovih dana izlazi njezin novi singl ‘Obuci cipele’. Jedna od najomiljenijih glazbenica u regiji 25. studenog će održati veliki koncert u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Prodaja ulaznica ide odlično, pa je moguće da će Nina u Lisinskom održati i drugi koncert. Nina je 12. listopada gošća na slavljeničkom koncertu za 30 godina karijere saksofoniste Igora Geržine u kazalištu Kerempuh. Višestruka dobitnica Porina u razgovoru za portal Scena.hr govori o svojoj najvećoj ljubavi – glazbi. Nina je naglasila da se najsigurnije i najbolje osjeća na pozornici sa svojom publikom.

Scena: Gošća ste na koncertu saksofoniste Igora Geržine. Radujete li se nastupu?
Naravno! Igor je snimao i svirao sa mnom i na nastupima i albumima. Fantastičan je muzičar i drago mi je da je još uvijek u samom vrhu.

Scena: Dugo ste na glazbenoj sceni. Kako se osjećate na pozornici pred svojom publikom?
Najsigurnije i najbolje na svijetu. To je moje mjesto i tu sam svoja na svome. Obožavam nastupe i tu sinergiju direktnu s ljudima. Glazba je čista emocija, barem bi tako trebalo biti. Predivan je osjećaj znati da si nekoga oplemenio onime što radiš.

Scena: Je li se nešto promijenilo u tom osjećaju od početka karijere?
Moram priznati da je. Sada sam opuštena potpuno i nemam više onaj grč – hoću li nešto zeznuti. No to donose godine i iskustvo. Samo iskustvo nas čini sigurnima, a time i opuštenijima. Sada s puno više radosti radim svoj posao i dajem se cijela.

Scena: Koliko ste se kao glazbenica promijenili kroz godine?
Nadam se da jesam puno. I nadam se da sam iz godine u godinu puno bolja nego prije. Mislim da još puno toga mogu dati i da sam tek na početku svega. Želim učiti raditi i koketirati s glazbom maksimalno, težim uvijek biti bolja nego što jesam.

Nina BadrićScena: Koliko se u svojim pjesmama ogolite?
U autorskim pjesmama nema skrivanja.  To ne moraju nužno biti aktualne priče, ali scena vas ogoli do kraja. Tu nema foliranja. Točno se vidi tko je tko. Malo koji glazbenik ima tu privilegiju poput mene da mu ljudi vjeruju kad pjeva balade. Pripisujem to upravo tome da su nekako snimili iskrenost u svemu.

Scena: Radite na novom albumu…
Za nekoliko dana u eteru će biti novi singl ‘Obuci cipele’, a već je puno pjesama snimljeno i singlovi kreću. Novi album je sigurno vani do početka iduće godine, a do tada ga najavljuju aktualni singlovi. I ova pjesma je autorska moja, a glazbu potpisujem s glazbenikom i prijateljem Alanom Hržicom.

Scena: Jeste li ostvarili sve svoje snove ili ipak ima još nešto što biste željeli?
Dok god sam živa, ja ću sanjati i imati želje. Ima još puno toga što u životu želim ostvariti. Čovjek sanja, a Bog određuje. Pratim svoju priču, sretna sam i vjerujem da me čekaju najljepše stvari.

Scena: Što je za vas glazba?
Ja sam jedna velika sretnica koja je dobila od Boga dar za glazbu. Ja sam glazba, to je neodvojivi  dio mene. Glazba me je odredila u puno toga u životu. Sve moje je vezano uz glazbu i vjerujem da će tako biti uvijek.

Nina BadrićScena: Smatrate li da glazbenik svojom glazbom ima odgovornost prema ljudima i društvu?
Apsolutno smatram da trebamo biti odgovorni za svoje postupke, posebno prema ljudima koji još nisu formirali svoju ličnost. Sretna sam kad mi mnogi roditelji kažu: “Poštujem vas i ja, ali i moja djeca“. Lijepo je kad vas generacije vole. Imam blagoslovljenu karijeru i presretna sam što se baš sve ovako dogodilo za mene.

Scena: Što pjevušite kad ste sretni, a što kad ste tužni?
Puno toga! Obožavam dobru glazbu bilo koje vrste. Glazbu samo dijelim na dobru i lošu. Neku večer bila sam u Beogradu u jednoj ‘kafani’ gdje je pjevala jedna nepoznata pjevačica. Bila sam fascinirana njezinom izvedbom, pa smo zajedno otpjevale ‘Ne kuni me, ne ruži me majko’, i nitko nije plakao.

Scena: Što vas je glazba naučila u životu?
Kako preživjeti u puno životnih situacija. Oplemenila me je kao osobu. Zbog nje sam postala i čvršća,  ali i nježnija, emotivnija. Glazba je najveća učiteljica mog života.

Scena: Poveznica ljubavi, života i duhovnosti s glazbom…
Ako govorimo o pravim umjetnicima, onda ne znam kako bismo mogli uopće odvojiti duhovnost od glazbe. Ona je za mene najveća od svih umjetnosti i prva nekako nađe put prema ljudskim srcima.

Scena: Poruka za čitatelje portala Scena.hr?
Volim vas puno. Slušajte dobru glazbu, volite, budite voljeni, a prije svega zdravi. I praštajte što više. To je put do unutrašnjeg mira, i naravno – sanjajte najluđe snove i hrabro naprijed.

Foto: A. Damjanjović