fbpx

To je i tvoja stvar: Nasilje čak i u politici

Kampanja…

Otvoreni radio

Nasilje– Osobno ne smatram da je teško biti žena u politici, ali se svejedno svakodnevno borimo s raznim predrasudama. Kad se obraćate kao žena, onda vas prvo pogledaju pa onda odluče hoće li vas slušati – rekla je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.
Saborska zastupnica i predsjednica Oraha Mirela Holy krenula je od činjenice kako je ‘Društvo još uvijek krojeno po mjeri muškaraca’, te dodaje da se u političkom kako i u ekonomskom sektoru na upravljačkim mjestima, visokoj politici može primijetiti izrazito manji broj žena u odnosu na muškarce. Tako u Hrvatskom saboru trenutno djeluje 39 žena od ukupno 151 zastupnika.
SDP-ova zastupnica Gordana Sobol, tvrdi da je doživjela osobne napade, dajući kao primjer jednog saborskog zastupnika koji ju je prozvao zbog hobija, tzv. Fitness programa S- faktor, koji uključuje ples na štangi.
– Pa evo i u najnovijoj političkoj prošlosti, bila sam na neki način tretirana kao ‘klasična’ žena, kad su neki moji muški kolege, pokazale stvarnu stranu svoje ličnosti i govorili da kao samohrana majka ne mogu dobro odgojiti svoje dijete – rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.
U sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama ‘To je i tvoja stvar‘ danas smo uz pomoć naših saborskih zastupnica: Mirele Holy, Jadranke Kosor, Sunčane Glavak i Gordane Sobol saznali da oblici nasilja nad ženama postoje čak i u politici. Sve zastupnice su se složile kako je nasilje nad ženama veliki društveni problem.
– Nažalost i dalje se smatra obiteljskim problemom koji ostaje unutar četiri zida i mnogi kažu, neka to ostane tako, oni će se pomiriti, a neće – ističe Kosor.
Gordana Sobol smatra da u preventivnom smislu kroz odgojno- obrazovni sustav ne djelujemo dovoljno na odgoj mladih generacija na nenasilje. Jadranka Kosor smatra da se već od vrtićke dobi treba učiti da je bilo kakva vrsta nasilja nedopustiva i da su djevojčice i dječaci jednaki.
– Nasilje nažalost nikada nećemo suzbiti, ali moramo ga stalno osuđivati i ukazivati na njega, znati da je ono ovdje, da postoji i aktivno se uključiti u njegovo rješavanje – rekla je Sunčana Glavak.

Foto: Iven Mastin