fbpx

Premijerno: Mjanmar sa Simonom Reeveom

Na HRT…

Prvu epizodu nove dokumentarne serije Mjanmar sa Simonom Reeveom gledajte u subotu

MjanmarHrvatska radiotelevizija u subotu 12. listopada na Drugom programu (HRT – HTV2) premijerno prikazuje dokumentarnu seriju Mjanmar sa Simonom Reeveom. Neustrašivi reporter Simon Reeve vodi vas u novu uzbudljivu pustolovinu. Ovaj put ide u dalekoistočnu državu Mjanmar, danas u središtu međunarodne krize zbog optužbi za etničko čišćenje i genocid. Želeći otkriti što stoji iza novinskih naslova, Simon će proputovati tu prelijepu zemlju, pokazati vam prašumu, koralje i planine te razgovarati s pripadnicima različitih autohtonih naroda. Mjanmar prolazi kroz razdoblje velikih promjena, a odnos prema ljudskim pravima u toj je zemlji ozbiljno narušen. Upoznat će utjecajne budističke redovnike, ali i do zuba naoružane pripadnike gerilske vojske – jedne od mnogih koja još ratuje s regularnim vojnim snagama. Nakon putovanja pita se zašto su demokratske promjene i uspon Aung San Suu Kyi izazvali zastrašujuće nasilje protiv muslimanske manjine Rohindža.
MjanmarU prvoj epizodi Simon Reeve ide u Mjanmar kako bi otkrio uzroke aktualne krize u toj zemlji. Nakon što je Mjanmar desetljećima bio pod vojnom diktaturom, danas vlada demokratski izabrana vlast na čelu sa slavnom nobelovkom Aung San Suu Kyi. No, u kolovozu 2017. svijet je zaprepastila brutalna vojna akcija kojom su potjerali iz zemlje stotine tisuća pripadnika muslimanske manjine Rohindža. Simon Reeve posjetit će i Bangladeš, gdje će svjedočiti dramatičnim posljedicama koje ta kriza izaziva. Putovanje započinje od najvećeg grada Yangona te se nastavlja prema sjeveru i budističkom srcu zemlje. Posjetit će drevni glavni grad Bagan – prizor usporediv s najvećim svjetskim čudima. Primit će ga i ultranacionalistički redovnici koji propovijedaju mržnju prema Rohindžama. Vlasti mu neće dopustiti da svjedoči provedbi vojne akcije protiv Rohindža.
Prvu epizodu nove dokumentarne serije Mjanmar sa Simonom Reeveom gledajte u subotu 12. listopada na Drugom programu (HRT – HTV2) Hrvatske televizije u 21.40 sati.

Foto: Press