fbpx

Premijerno: Serijal Rijeka – arhitektura i grad

Serijal od pet nastavaka Rijeka – arhitektura i grad

Godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu prijestolnice kulture Hrvatska televizija (HRT-HTV) prikazuje serijal od pet nastavaka Rijeka – arhitektura i grad. Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti. Serijal Rijeka – arhitektura i grad gledatelje će povesti u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Rijeka

Prva epizoda serijala pod nazivom Guvernerova palača – simbol moći, na rasporedu je u petak 29. siječnja na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18.15 sati.
Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje smješteno iznad grada simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje.

Rijeka

Svih pet nastavaka serijala emitirat će se na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u razdoblju od 29. siječnja do 5. veljače u 18.15 sati.

Rijeka

Urednica i redateljica serijala je Ana Marija Habjan, scenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić, Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić.

Foto: Press