fbpx

Rijeka trkača svih generacija ispunila gradske ulice 23. put

Rijeka…

Modic i Ilijaš osvojili maraton, Kibire i Szabo polumaraton

RijekaSvježe i relativno oblačno vrijeme nije spriječilo brojne rekreativce u osvajanju riječkih ulica proteklog vikenda. Kao i svake godine, festival sporta i rekreacije izmamio je brojne građane na otvoreno, a ono što naročito veseli je sve veće zanimanje roditelja koji dolaze trčati sa svojim mališanima. Rijeka trkača ove se godine sastojala od čak osam utrka: utrke građama, Memorijalne utrke Milke Milinković, dm mićeg trka, maratona, polumaratona, utrke štafeta, Desetke powered by Heineken 0.0 i Erste Petice. Svatko je mogao naći udaljenost i trasu koja mu odgovara, te se kasnije podružiti s ostalima na Gatu Karoline Riječke, gdje je organiziran zabavni i gastro program.
Četvrto izdanje Riječkog maratona osvojio je slovenski trkač Matic Modic, koji je trasu dugu 42 km pretrčao za 2:32:00. Pobjednik prijašnja dva izdanja utrke, Mađar Tamas Nagy, ovog je puta s 2:37:00 uzeo srebro, dok je Robert Radojković – AK Maksimir ZAG s rezultatom 2:39:21 uzeo broncu. Među trkačicama najbrže su bile Jasmina Ilijaš – TK Marathon95 (3:01:52), Marija Vrajić – AK Maksimir ZAG (3:17:14) i Valentina Šćur – AK Dubrovnik (3:25:59).
Na 18. izdanju Riječkog polumaratona među muškim trkačima sva su tri mjesta osvojili kenijski atletičari: pobjednik je Moses Kibire – Benedek Team (1:07:51), srebro je uzeo njegov klupski kolega i prošlogodišnji pobjednik Hosea Tuei sa samo jednom sekundom zaostatka (1:07:52), dok je na trećem mjestu završio član Olanda Run’n Live kluba Ken Mutai (1:10:10). Svakako treba istaknuti da je član riječkog AK Kvarner Ivan Dračar, koji se u nizu Rijeka Run utrka popeo već na pobjedničko postolje, ove godine na polumaratonu došao peti s rezultatom 1:14:01 kao najbolji domaći trkač.
Među damama i ove je godine slavila Tunde Szabo iz Mađarske (1:19:29), srebro je uzela Kenijka Hellen Jepkosgei (1:20:00) dok je bronca pripala etiopskoj atletičarki Meseret Ayele iz kluba Atletica saluzzo (1:20:28). Najbolja domaća trkačica na polumaratonu bila je Barbara Belušić – AK Istra (1:23:29) na četvrtom mjestu.
Preko 18 000 ljudi koji su sudjelovali na ovogodišnjem festivalu i njihove impresije doživljenog sjajna su najava za iduće izdanje festivala, pored činjenica da će dogodine Rijeka uz to biti i Europska prijestolnica kulture. Teško da postoji bolja pozivnica od kombinacije sporta i kulture, stoga recimo samo kratko – Homo si teć i u 2020.!

Foto: Press