fbpx

Ruski zid na HRT-u, stupanj slobode medija i ljudskih prava

U Rusiji…

Ruski zid, Dragan Nikolić– Svaki bih se put uvjerio da većina onoga što hrvatski mediji pišu o današnjoj Rusiji ima poprilično nedorečen obrazac, nerijetko i netočan uz nekritičko preuzimanje vijesti zapadnih agencija, bez davanja potrebnoga konteksta. Odlučio sam stoga zagrepsti malo dublje u rusku svakodnevicu, nepretenciozno samo u Moskvi i u Podmoskovlju s obzirom na to da sam imao ograničene produkcijske uvjete – rekao je autor filma ‘Ruski zid’ Dragan Nikolić.
U četvrtak 14. travnja 2016. godine na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 20,00 sati prikazuje se dokumentarni film ‘Ruski zid’ autora Dragana Nikolića, snimatelja Bojana Drakslera i montažera Igora Šumige. Autor je tijekom prošlih godina zbog profesionalnih razloga nekoliko puta stanovao u Rusiji i to ga je potaknulo da počne promišljati o pitanjima kojima se bavi i u dokumentarnome filmu – iz kojega dijela ruskoga društva Vladimir Putin crpi snagu i potporu teško shvatljivu Zapadu te s kojim se poteškoćama susreće civilno društvo i zašto kremaljska vlast njegove aktiviste označuje kao strane agente.
Ruski zid, Vladimir PutinU filmu se istražuje i koliki je stupanj slobode medija i ljudskih prava u Putinovoj Rusiji, zašto je oporba marginalizirana i nevidljiva, jesu li realni masovni protuvladini prosvjedi te kako su sankcije Zapada utjecale na rusku svakodnevicu i standard običnih građana.
Hrvatski će gledatelji tako prvi put vidjeti neke od itekako relevantnih sugovornika. Primjerice, neke od prvaka liberalne oporbe poput nekadašnje najbliže suradnice Mihaila Hodorkovskoga ili junakinje ruskoga civilnog društva, one u čijoj se kuhinji davno dogovarala perestrojka, koje zrcale jednu Rusiju, zasad manjinsku, ali i one u kojima se ogleda druga, trenutačno većinska Rusija poput Snowdenova odvjetnika, Putinova čovjek od povjerenja, te zlatne proputinovske mladeži, otkrio nam je autor filma.

Foto: Press