fbpx

Urugvaj: Gauči, tango i raskoš – tradicija i suvremenost

U petak na HTV1 Urugvaj: Gauči, tango i raskoš

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 11. prosinca 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 14.55 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Urugvaj: Gauči, tango i raskoš. Za mnoge je Urugvaj dan-danas nepoznanica. Većina onih koji su čuli za Urugvaj povezuju ga samo s nogometašima ili govedinom. No ova država, pretposljednja po veličini u Južnoj Americi, nudi mnogo više od toga.

U Urugvaju se na jedinstven način spajaju tradicija i suvremenost: kolonijalni gradovi izmjenjuju se s ekskluzivnim ljetovalištima, klasični automobili i kočije susreću se na autocestama, a raskošne stare vile, palače i zgrade u stilu art décoa leže pokraj nebodera.
Unutrašnjost zemlje skriva nepregledna prostranstva, a u lukama se stare ribarske brodice njišu uz bok s jahtama. Kitovi, morski lavovi i dupini igraju se uz obalu dugu 660 kilometara. Gauči surađuju s poduzetnicima, a bivši gerilci sjede u parlamentu. Čak je i tango ušao u 21. stoljeće. Parovi danas plešu – i dalje čvrsto pripijeni jedno uz drugo – u kupaćim kostimima ili sportskoj odjeći.

Urugvaj

U prvoj epizodi Urugvaj: Gauči, tango i raskoš film nas vodi na put otkrića. Posjetit ćemo glavni grad Montevideo i otići u prostranu unutrašnjost, gdje žive gauči. Pokazat ćemo vam gradić San Gregorio de Polanco, najveću urugvajsku galeriju na otvorenom. Odvest ćemo vas u jednu od najstarijih vinarija i u kolonijalni grad Colonia del Sacramento, gdje svaki kamen odiše poviješću.

Foto: Press