fbpx

Ekskluzivni uvid u život opernog pjevača Ronalda Brausa!

Ronald Braus

Operni pjevač ima divne susjede jer mu ne kucaju na vrata kad zapjeva u svom stanu. Ronald Braus u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkrio je i pokoju anegdotu sa svojih nastupa. Jednom su, kaže, nastupali na Cresu, a prilikom izvedbe ometale su ih dosadne muhe i komarci. Uvijek dobro raspoloženi Ronald ispričao nam je i kako se priprema za nastupe. Tako nam je rekao da je prije izvedbe nervozan, ali čim krene izvedba pozitivna nervoza nestane. No, mora biti odmoran. Osim ovih zanimljivosti Scena.hr vam donosi više detalja o izvedbi komične opere ‘Rita’ te Ronaldov osvrt na bogatu karijeru, kolege i sjajne glazbenike s kojima je surađivao. Dozvolio nam je ekskluzivni uvid u život opernog pjevača novog doba.

Ronald Braus_1

Scena: Upravo ste odradili 20. izvedbu Rite, koju režira Dinko Bogdanić, što biste rekli o ovoj priči?

Pa zapravo me ugodno iznenadio povod za ovaj intervju. Naime, da, baš je Rita u izvedbi Opere b.b.  doživjela 20. izdanje zbog čega sam jako sretan. To je opera po mjeri svake sredine, svake publike, a mi uživamo u svakoj izvedbi kao da je prva. Hvala dragoj Lidiji Horvat Dunjko i kolegi Nikši Radovanoviću što sa mnom uživaju u ovom malom biseru.

Scena: Koji su dojmovi nakon 20. izvedbe?

Dakle, ono što uvijek iznova veseli. Kad vidim da se publika raduje zajedno s nama, da se smije, da razumije svaku repliku, oduševim se. Već smo toliko uigrani trojac ili možda bolje reći s Dinkom četverac. Igrali smo na različitim pozornicama, od onih velikih u Puli, Zemunu, Varaždinu pa do recimo ovog posljednjeg malog teatra u Vrbovcu. Svi smo jedni drugima podrška. Inače, zgodno je i to kad se i nakon godinu dana ne igranja sretnemo, sve zvuči kao da je zadnja predstava bila dan prije. To govori o tome koliko je sve dobro odrađeno, a sve to zahvaljujući radu s maestrom Kranjčevićem.

Ronald Braus_4

Scena: Što biste izdvojili kao posebnu zanimljivost?

Pa zgodno je što se cijela priča uvijek prilagođava mjestu u koje dođemo. Kako je Rita vlasnica hotela, taj hotel zbilja može biti bilo gdje, pa tako na primjer i u Vrbovcu. S tom predstavom obišli smo Pulu, Poreč, Rovinj, Cres, Dubrovnik, Bol, Korčulu, Drniš, Varaždin, Mostar…I još puno gradova. Publika prepoznaje našu iskrenost i radost koju pokušavam prenijeti.

Scena: To je zanimljiva priča o zločestoj i energičnoj ženi, a vi ste suprug koji misli da je supruga umrla te dolazi po smrtovnicu, kakva je uloga i kako ste se uživjeli u nju?

Uloga je komična, vrlo ugodno pisana za baritona i vrlo je pjevna. Činjenica je da sam nakon svake predstave mokar, s obzirom na intenzitet glume, dosta govori. Iako traje nešto manje od sat vremena.

Scena: Što vam je bilo najzanimljivije u Riti?

Jednostavnosti djela zaigranost autora, logičnost režije. Odličan orkestar koji nas prati….

Scena: Kako ste se pripremali za ulogu?

Za ovo kao i za svaku ulogu pripremam se oko tri mjeseca. Što podrazumijeva učenje notnog teksta, režijske probe i sve ostalo. Ali ono najvažnije je to da uloga raste što se duže igra….

Ronald Braus_5

Scena: Je li bilo nekih zanimljivih anegdota?

Pa svaka je izvedba anegdota za sebe. U Mostaru smo tek na generalnoj probi u 15 sati shvatili da nam nije stigao timpanist pa smo u zadnji trenutak pozvali za tu večer čovjeka iz Sarajevske filharmonije. U ‘Lubenicama’ na Cresu je izvedba bila na otvorenom i sjećam se da je toliko muha i komaraca bilo da se maestro više borio s njima nego s nama ….

Scena: Kakav je bio odaziv publike?

Odaziv publike je uvijek pa tako i ovaj put bio izvrstan. Veseli me i broj djece koja oduševljeno odu s izvedbe.

Scena: Što pripremate sljedeće?

Nakon još jednog gostovanja u Drnišu Opera b.b. za 25. srpanj pripremam Rossinijevu ranu operu Bračna mjenica. U operi uz mene nastupaju divne kolege – Lidija Horvat Dunjko, Blanka Tkalčić , Goran Grčić, Siniša Galović, Dali Mor, Leon Košević i Božidar Peričić. Autorsku ekipu čine Snježana Banović kao redateljica, Đenisa Pecotić kao kostimografkinja i Dinka Jeričević kao scenografkinja. S tom smo ekipom pred nešto manje od dvije godine postavili prekrasnu i vrlo uspješnu predstavu ‘Il campanello G. Donizettija’. I ta se predstava polako, ali sigurno približava dvadesetoj izvedbi. Normalno za glazbeni dio i ove je nove opere zadužen maestro Vladimir Kranjčević s kojim je zbilja užitak raditi jer je vrhunski znalac. Kao suradnici na operama rade Davor Ljubić i Darijan Ivezić.

Ronald Braus

Scena: Jeste li zadovoljni statusom opernih pjevača u Hrvatskoj te kakvo je stanje na opernoj sceni?

Pa mislim da smo nacija koja valjda u prosjeku ima najviše opera u Europi. Čak četiri nacionalne, plus poneki pokušaj privatne produkcije. Tu svakako i Opera b.b. ima svoje zaslužno mjesto. To je zapravo oaza za ugodan i kreativan rad. Što se opere tiče, publike ima, dvorana ima, samo treba biti kvalitetan i zanimljiv.

Scena: Je li se smanjio broj publike?

Iskreno mislim da se nije smanjio broj. Zahvaljujući svim modernim dostignućima kao što su YouTube, izvedbe uživo iz Metropolitena u Lisinskom i slično, čine puno na popularizaciji opere.

Scena: Ispričajte nam kako se operni pjevač priprema za nastupe?

Nema tu neke određene procedure. To je vrlo individualno. Mene na dan izvedbe ‘lovi’ lagana nervoza oko stvari koje me inače ne nerviraju. Ne bih rekao da je to trema , više neki živac koji se pojavi. Trebalo bi poraditi na sebi malo. Bitno mi je da sam naspavan, da nisam u zadimljenom prostoru večer ranije. Jednom je kolega pijanist toliko hrakao u sobi da sam bio budan cijelu noć. I jedva sam nadoknadio malo sna u poslijepodnevnim satima … hehe

Scena: Nastupate na mnogim festivalima, pjevali ste duete s mnogim sjajnim glazbenicima, pa gdje i s kime vam je bilo posebno zadovoljstvo pjevati?

Bilo je puno divnih suradnji. Od moje drage Mile Elegović, Lidije Horvat Dunjko. Čast mi je bila nastupiti na jubilarnom Splitskom festivalu s Anicom Zubović i to izvodeći njen hit Maškare. Zatim suradnja s Ljupkom Dimitrovskom. Ljetos sam otpjevao duet ‘Kaži kaži libe Stano’ s divnom pjevačicom Majom Ođaklijevskom. Surađivao sam s Rebekom iz Makedonije, Claudijom iz Slovenije, zatim sa Zdenkom Vučković, Zdenkom Kovačićek. Joj koliko lijepih sjećanja.

Scena: Što inače slušate?

Joj svašta. Nema čega nema. Od klasike, malo jazza, šansone… Zapravo sve, čak i pop. Jedino što ne podnosim su narodnjaci. Jasno, nemojmo miješati Hanku Paldum. Ona je diva kojoj se klanjam….

Mila i Ronald

Scena: Je li vam zbog preglasnog pjevanja ponekad netko od susjeda zaprijetio?

Hahaha… Jasno da ne. Podržavaju moje vikanje, a čak i tulume, kojih je dosta i na kojim se često pjeva. Čak znaju i bocu vina poslati.

Scena: Obično se operni pjevači vežu uz malo snažniju građu tijela, no vi ste čista suprotnost, imaju li kilogrami utjecaja na glas i kako održavate liniju?

Dakle, možda su to stereotipi iz prošlosti. Ja se trudim vježbati koliko stignem. Obožavam skijanje i plivanje. Zapravo čovjek  ne bi rekao, ali ja sam sportski tip. Obožavam kuhati, a posebno za prijatelje kad dođu u goste. Istarske delicije su mi specijalnost.

Scena: Jeste li kad uoči neke premijere ostali bez glasa?

Hvala dragom Bogu još nisam. Da kucnem. Često sanjam da ne znam tekst, ali to je tipičan opće poznati glumačko pjevački san. Znao sam biti prehlađen, ali onda igraš na šarm pa i to prođe dobro.

Scena: Gdje ćete provesti ovo ljeto te imate li nekih zanimljivih planova za jesen?

Ljeto ću provesti radno. I to uz koncerte, operne izvedbe, pokoje putovanje za dušu. A kolovoz završavam svojim velikim koncertom Ronald Braus i gosti na Crvenom otoku. Ta mi je večer, 30. kolovoz, posebno važna jer tamo okupim obitelj, kolege, prijatelje i zbilja nam bude divno. Eto neka ovo bude i otvoreni poziv….. A jesen započinjem Krapinskim festivalom, a sad mogu odati i tajnu – to je mali jubilej. Naime, peti nastup u Krapini. Imam divnu pjesmu za koju je tekst napisao moj prijatelj Miljenko Hršak. S njim već dugo surađujem i imamo dobar ‘filing’ za suradnju. Nakon Krapine ponovno Rovinj, pa Split… Sretan sam zbog svega lijepog što mi se u životu događa i nadam se da će tako ići i dalje. Pusa svim čitateljima portala Scena.hr.