fbpx

Zdravko Mamić: Živ neću izaći pred hrvatski sud

Povjereno…

Provjereno’ istražuje: Hoće li doći do svojevrsne „razmjene“ bjegunaca, bivše sarajevske sutkinje za Zdravka Mamića?
Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak, kaže Zdravko Mamić

Zdravko MamićNakon što se prije nekoliko dana pojavila teza da bi Zdravko Mamić mogao biti izručen Hrvatskoj u svojevrsnoj „zamjeni“ za bivšu sutkinju Općinskog suda u Sarajevu Lejlu Fazlagić, reporterka ‘Provjerenog’ Ana Malbaša razgovarala je s glavnim akterima koji su dio toga scenarija. U večerašnjem izdanju emisije ‘Provjereno’ ispituje se kakve su mogućnosti da Hrvatska izruči bivšu sutkinju Fazlagić, a BiH Mamića?
Zdravko Mamić– Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Što sad hoćete da vam nacrtam kako bi to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor – rekao je za ‘Provjereno’ Zdravko Mamić.
Zdravko Mamić je otišao u Međugorje prije izricanja presude. Dobio je šest i pol godina za izvlačenje stotinu milijuna kuna iz Dinama. Nakon što je potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića za izvlačenje još više novca i u kojoj ga se tereti da je organizirao i vodio zločinačko udruženje, izašla je teza o mogućoj svojevrsnoj „razmjeni“ za bivšu sutkinju Lejlu Fazlagić. I sutkinja i bivši izvršni predsjednik Dinama imaju dvojno državljanstvo koje im je dobro došlo u sudskom procesu.
Fazlagić se tereti da je bila dio grupe organiziranog kriminala.
Provjereno– U takvom ambijentu da se vratim i da sebi dopustim da me rastrgaju kao zvijeri, kao hijene, ja ne znam da li biste vi smjeli ili bilo tko. Ja sam žrtva montiranog sudskog postupka – rekla je u razgovoru za ‘Provjereno’ Lejla Fazlagić.
Bivša sutkinja Sarajevo je napustila prije nego što je joj je potvrđena optužnica u kojoj se tereti, među ostalim, za korupciju i fingiranje sudskih postupaka. Nju se sumnjiči za protuzakonito prisvajanje vrijedne imovine umrlih, uglavnom Židova, na članove grupe i rodbinu te sklapanje ugovora s trećim osobama. Sada Fazlagić živi u blizini Makarske. Ustavni sud RH je odluku o njezinom izručenju donio još prije godinu i pol, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odluku ne donosi.
S druge strane, sudovi Bosne i Hercegovine su već jednom odbili izručenje Mamića. Kako će sada odlučiti kada je potvrđena druga optužnica? Mamić je vrlo oštar prema hrvatskom pravosuđu i kaže da se protiv njega vodi politički progon. „Meni su suci koji su mi sudili rekli da ću ja biti slobodan. Ja sam se s tim sucima družio, pio, sretao ih i ja sam znao da ću biti slobodan. Svi odvjetnici su me uvjeravali u to, imao sam info s terena da ću biti oslobođen i onda sam dobio info da je izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku, da su oni ucijenjeni i nisam imao izbora“, rekao je za ‘Provjereno’ Zdravko Mamić. Financirao je HDZ, a povezivalo ga se i s predsjednicom Republike.
– Danas mi je žao što sam ikada nešto napravio za njih, a radio sam jer su oni bili moj svjetonazor. Mogu reći da sam iskreno s njima razočaran jer ja sam jako puno njih zadužio – kaže Zdravko Mamić. U Hrvatsku se, kaže, ne želi vratiti.
– Ja želim da mi se ovdje sudi, želim ovdje živjeti, prema tome mislim da bi bilo pošteno da mi se i neka mi sudi BiH – dodaje Mamić.
S druge strane, bivša sutkinja razmišlja drugačije.
– Ja bih najviše voljela da se predmet prebaci ovdje u Hrvatsku – govori Lejla Fazlagić.
Prilog Ane Malbaše pogledajte u ‘Provjerenom’ večeras u 22:30 na Novoj TV.

Foto: Press