fbpx

Dino Rađa: Aleksandar Petrović je nabolje rješenje

HKS…

Dino Rađa– Bilo je kandidata za izbornika, naravno. Razgovarali smo sa svima s kojima smo ovdje na Stručnom savjetu dogovorili da trebamo razgovarati i procjena je bila da je u ovom trenutku najbolje rješenje – staro rješenje jer smo imali pozitivno ljeto. Ekipa je napravila veliki iskorak i mislim da uz igrače koji nisu bili tu prošlo ljeto možemo napraviti veliki iskorak – rekao je predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku Dino Rađa.
U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza održana je konferencija za medije na kojoj su bili prisutni izbornik seniorske reprezentacije Aleksandar Petrović, predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku Dino Rađa te stručni tajnik HKS-a Josip Vranković.
Josip Vranković– Čestitam našim rukometašima na plasmanu u polufinale SP-a. Iskreno se nadam da će se ta priča prebaciti i na košarku ovog ljeta, odnosno da ćemo i mi biti u tim svijetlim tonovima. U ovom trenutku je želja nastaviti onim ritmom od prošle godine – rekao je stručni tajnik HKS-a Josip Vranković.
Tim je riječima krenula konferencija za medije u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza na kojoj su bili prisutni izbornik hrvatske seniorske reprezentacije Aleksandar Petrović, predsjednik Stručnog savjeta za mušku i spomenuti stručni tajnik HKS-a Josip Vranković. Na čestitke stručnog tajnika HKS-a nadovezao se i izbornik seniorske reprezentacije Aleksandar Petrović.
– Nadovezat ću se na čestitku rukometašima. Ne samo na ostvarenom polufinalu, nego na svim onim emocijama koje su pružili tijekom te jučerašnje utakmice. Točno je bilo vidljivo koliki je to naboj i adrenalin i moram priznati da sam gledajući s ove strane ekrana bio ekstremno zadovoljan sa svim tim stvarima koje smo vidjeli.
Nastavio je izbornik u istom tonu.
Aleksandar Petrović– Isto tako, čestitke i Mirjani Lučić na nečemu što nije uobičajeno – u 34. godini ostvariti polufinale Australian Opena. Mislim da sve ono pozitivno vezano uz sport, bez obzira što dolazimo iz drugog sporta, treba apsolutno pohvaliti.
Bilo je ovo i prvo službeno obraćanje novog (starog) izbornika Aleksandra Petrovića koji nas je prošlo ljeto s hrvatskom reprezentacijom veselio iz utakmice u utakmicu.
– Zahvaljujem se Hrvatskom košarkaškom savezu, Stručnom savjetu za mušku košarku, Upravnom odboru HKS-a što su me potvrdili. Po četvrti puta se nalazim na klupi, na najdražoj klupi – klupi hrvatske košarkaške reprezentacije. Na toj klupi se osjećam poprilično ugodno, pogotovo nošen svim onim pozitivnim vibracijama koje su se događale proteklo ljeto – dodao je izbornik Petrović.
Kroz par rečenica vratio se na ono što je prošlo ljeto bilo dobro, ali po njemu i ne tako dobro. Odnosno, na temelju tih stvari koje izbornik smatra da nisu bile dobre bit će mu jasan pokazatelj za dalje što treba poboljšati, dopuniti, napraviti kako bi sljedeće ljeto bili još više kompetitivni.

Br. 1 Kemija – atmosfera
Istaknuo je tri stvari na koje će biti posebno fokusiran.
– Pod broj jedan, to je kemija, odnosno atmosfera koja je napravljena tijekom prošlog ljeta. Ne smije biti narušena apsolutno s ničim. To je onaj prvi zadatak za kojeg svi igrači znaju da moraju respektirati. „Previše toga je uloženo da bi dobili tu kemiju, da bi dobili taj odnos prema igri, prema dresu, reprezentaciji. I to je nešto što će se od prvog dana morati poštivati kao što se poštivalo prošle sezone.

Br. 2 Hijerarhija
Druga stvar je hijerarhija u reprezentaciji.
– Hijerarhija se zna – i znat će se jer jednostavno već imamo isprofilirane stvari – to je možda i najveći dobitak proteklog ljeta. Dobili smo dvojicu lidera reprezentacije (Bogdanović – Šarić). Imamo naglašenu hijerarhiju tko što u ekipi treba raditi i mislim da svatko od njih to i zna. Mlađi koji dolaze, također moraju znati što im je zadatak, što raditi na terenu, u hotelu, odnosno što mu je raditi u svakom trenutku ta dva mjeseca.
Aleksandar PetrovicIzbornik će još malo krenuti u posjet igračima na koje računa, a poseban naglasak je stavio upravo i na prije spomenute mlade igrače. Prvi obilazak igrača predviđen je odmah nakon Kupa ‘Krešimir Ćosić’, odnosno nakon 18. veljače 2017.
– Razgovarao sam s Markom Popovićem jer jednostavno sve kvalitetne opcije koje mogu doći u obzir zašto ne? No, ja osobno puno nade polažem i u profil igre bez playmakera. Nemojmo zaboraviti kako je Luka Babić odradio sjajno tu ulogu, plus Simon i Hezonja… Tako da, i to je opcija koja kod nas igra, odnosno koja nam je prošlo ljeto donosila odlične predstave.
Jedan od onih s kojima je izbornik obavio razgovor je i Hrvoje Perić.
– Proteklih sezona igra sjajno na poziciji četvorke. Zadnja statistika vam sve govori – za 25 minuta je ubacio 27 poena. To je igrač koji je onako prošao ‘ispod radara’, ali definitivno u svim ovim stvarima može biti od koristi kad govorimo o Kvalifikacijama za SP 2019.

Br. 3 Obrana
Treća stvar je prepoznatljiva obrana. „Obrana je nešto što te dovodi do vrhunskih rezultata, a ako vam to govori čovjek koji je nešto manje od 25 godina bio prepoznatljiv kao netko tko je njegovao napadačku košarku, tko je uvijek gledao kako da postigne koš više od protivnika, međutim stvari se mijenjaju. Proteklo ljeto je na tragu onoga kako treba igrati reprezentacija”, jasan je bio izbornik Petrović.
Izbornik je na početku konferencije spomenuo dobre, kao i loše stvari. Objasnio je što to nije bilo dobro? „Rotacija za prvenstvo kao što je Europsko, mora biti proširena i kvalitetnija. Mislim da igrači koji dolaze u obzir polako sazrijevaju. Tu ih nećemo dijeliti na mlade i stare. Tu će definitivno biti igrači koji u tom trenutku mogu dati kvalitetan pomak na pozicijama na kojima igraju.”
Izbornik ima onaj okvirni popis, a to je 26 igrača s kojima će krenuti u razgovore.
Aleksandar Petrović– To su igrači koji neće biti u fokusu samo za EuroBasket 2017, nego gledamo i dalje, tu mislim i na Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019.
Na pitanje vidi li Antu Tomića u tih 26, izbornik Petrović je rekao: „U ovom trenutku ne. Nominalno, on je prvi hrvatski centar, no proteklih godina smo dobili nešto kroz uloge Planinića i Bilana. Ove godine su tu i Žižić i Zubac, odnosno to nam je pozicija koja nam je trenutačno najpokrivenija, tako da mislim da ovog trenutka nema potrebe da bacamo pogled unatrag. Za mene je bitno da Ukić igra možda i najbolju klupsku sezonu unatrag deset godina, da znam da kada je Simon unutra da je pravi, da je Šarić taj koji je (mogu reći i iznad mojih očekivanja) iznimno dobro adaptirao na NBA ligu, bitno mi je da Bogdanović drži ‘na linku’ puno reprezentativaca.
U 11. mjesecu Hrvatska igra dvije Kvalifikacijske utakmice.
– Bez obzira što gledamo kratkoročno, tu mislim samo na EuroBasket 2017, isto tako moramo gledati dalje, odnosno ono što slijedi. NBA igrači od prvog dana ne mogu biti na pripremama zbog pravila koje diktiraju NBA momčadi.
Što se tiče nekakvih rezultatskih prognoza izbornik je bio jasan.
– Moje želje su da hrvatska reprezentacija bude besprijekorna u ponašanju, u igri… Ako smo takvi, ići ćemo od utakmice do utakmice i gdje nas to dovede. Prvi prioritet je 01.09. – Mađarska, nakon toga idemo korak po korak kroz grupu.
Hrvatska se križa s grupom iz Turske koja je jedna od zahtjevnijih.
– Nokaut u osmini finala donosi zaista dobre protivnike – Srbija, Turska, Latvija, Rusija. Želim da mi budemo pravi, a ako smo pravi onda ćemo u svakoj utakmici imati šanse da izađemo kao veliki pobjednici – rekao je izbornik Petrović.
Završni program priprema za EuroBasket 2017 je završen, a u nastavku ćete ga moći vidjeti. Hrvatska će u pripremnom dijelu odigrati šest utakmica, odnosno tri turnira (Francuska, Hrvatska i Slovenija).
Prvu utakmicu na EuroBasketu 2017 Hrvatska igra 1. rujna 2017. protiv Mađarske.

Foto: Press