fbpx

JUDO: Topolovec i Kumrić osvojili srebro u Varšavi

Naši judaši Topolovec i Kumrić ostvarili su veliki uspjeh u Varšavi

Europska judo turneja se nastavlja, a ovog vikenda došao je red na Varšavu. Od 25. i 26. veljače 430 sportaša s pet kontinenata došli su se izboriti za potencijalne bodove koji bi ih mogli odvesti u Pariz 2024. godine. Već prvog dana natjecanja Tihea Topolovec (AJK „Student“ – Split) osvojila je srebrnu medalju, a dan kasnije na postolju je završio i Zlatko Kumrić.

24-godišnja Topolovec nastupila je u kategoriji –57kg koja je brojila 31 natjecateljicu. U finalnoj borbi je nakon dvije i pol minute pokušala nožnom tehnikom napraviti bacanje ali je pala na glavu, a kako se radi o nedozvoljenom potezu radi sigurnosti natjecatelja, borbu protiv Nizozemke Julie Beurskens izgubila je diskvalifikacijom.

– Sretna sam cjelokupnim danom do trenutka diskvalifikacije u finalu jer sam time izgubila šansu za osvajanjem zlata. Idući vikend sam u Taškentu i nadam se da ću se uspjeti pokazati u još boljem svjetlu – kazala je Topolovec.

Sjajan posao odradila je Topolovec na putu do finala pa je tako savladala Kristynu Polaskovu (CZE) u prvom i Kineskinju Nan Wang u drugom kolu. U golden score-u četvrtfinalne borbe pala je i Bianca Reis (BRA), a u polufinalu je upisala pobjedu protiv Oplehie Velozzi (FRA). Ovim nastupom Topolovec je osigurala 70 bodova na svjetskoj rang ljestvici.

Drugog ujedno i posljednjeg dana EJU European Opena u Varšavi na strunjaču je izašlo šest predstavnika Hrvatske, no samo je jednom od njih pošlo za rukom da dođe do završnice, odnosno do postolja. Zlatko Kumrić (AJK „Student“ – Split) osvojio je srebrno odličje u Poljskoj!

28-godišnji Splićanin nije izašao na finalnu borbu kategorije –100kg protiv predstavnika Njemačke Georgea Udsilaurija radi lakše povrede koju je zadobio u borbi prije.

– Nakon polufinalne borbe ukočila su me leđa, doduše ništa ozbiljno ali idući tjedan planiram nastupiti na IJF Grand Slamu u Taškentu (UZB) gdje je puno više bodova u igri za Pariz 2024. Stoga sam u dogovoru s doktorom Markom Kumrićem i trenerom Tomislavom Marijanovićem odlučio da je bolje preskočiti finalnu borbu, odnosno ne izaći da bi mogao biti čim spremniji za nadolazeći turnir u Uzbekistanu. Sve u svemu, iznimno sam zadovoljan cijelim danom i prikazanim borbama – kazao je Z. Kumrić.

Nakon što je prvo kolo bio slobodan, Z. Kumrić rutinski je odradio borbu u drugom kolu protiv Marvina Belza (GER), kao i onu u četvrtfinalu s Michalom Jedrzejewskim (POL). U polufinalu je pobijedio Austrijanca Laurina Boehlera.

U istoj kategoriji nastupio je i njegov mlađi brat Marko Kumrić koji je završio natjecanje na sedmom mjestu s upisanom pobjedom i dva poraza. Na sedmom mjestu završila je i Tina Radić u kategoriji +78kg, s istim omjerom. Josip Bulić (-90kg), Anđela Violić (-70kg) i Ivana Šutalo (+78kg) upisali su poraz u prvoj borbi. Prvog dana natjecanja srebro je osvojila Tihea Topolovec u kategoriji -57kg.

Za više informacija možete posjetiti stranicu Hrvatskog judo saveza te njihov Facebook, Instagram ili YouTube kanal.

Foto: Carlos Ferreira (EJU)