fbpx

Priča obitelji Lach: I otac i sin pjevaju u Pitomači!

Isti k’o japa!

Scena.hr donosi ekskluzivni razgovor s glazbenicima Stjepanom Lach i njegovim ocem

Stjepan LachObitelj Lach iz Turnašice uistinu možemo nazvati glazbenom obitelji. Prvi se glazbom počeo baviti otac Alojza Lacha, prepoznatljivog vokala Podravskih mužikaša, a ta nadarenost nije zaobišla ni njegove sinove. Već nekoliko godina zaredom na Pitomačkom se festivalu svakom novom izvedbom sve više ističe najmlađi član obitelji – Stjepan Lach. Iza Stjepana su nastupi na Pjesmama Podravine i Podravlja, festivalu u Požegi, a svoj glazbeni talent marljivo brusi u Školi pjevanja Husar&Tomčić. Scena.hr razgovarala je sa Stjepanom i njegovim ocem. Obojica će nastupiti na festivalu Pitomača 2014.

Scena: Stjepane recite nam kako je počela vaša glazbena priča?
Moja glazbena priča započela je tek u četvrtom razredu srednje škole kad sam nastupio na božićnoj priredbi koji su pripremale zajedno Katolička klasična gimnazija i Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice. Tada me se zapravo prvo moglo čuti, a nakon toga su uslijedili nastupi na raznim humanitarnim i memorijalnim koncertima, prije svega u Pitomači.

Scena: Što studirate?
Student sam treće godine Geografije na PMF-u u Zagrebu. Uz fakultet, radim intenzivno i na svom pjevačkom talentu budući da već zadnjih petnaestak mjeseci intenzivno pohađam Školu pjevanja Husar&Tomčić koju vode odlične mentorice Ivana Husar Mlinac i Martina Tomčić Moskaljov. Već u tom razdoblju sam jako puno napredovao, ali i puno naučio, što o pjevanju, što o mjuziklu kao posebnoj vrsti, ali i o svijetu glazbe i životu općenito. Povezano sa školom, sve češće nastupam na različitim događanjima, sam ili u skupini, pa vjerujem kako će se ta uzlazna putanja i nastaviti jer sam stvarno u dobrim rukama – sa Školom sam dobio baš ono što sam oduvijek i želio.

Scena: Što za vas znače nastupi na festivali Pjesme Podravine i Podravlja?
Na Festivalu sam prvi put nastupio 2011. godine i to u duetu sa Vinkom Bedeković. To mi je zapravo bio prvi veći nastup. Prošle godine sam opet nastupio s pjesmom Jedna želja na koju sam jako ponosan, a ona je također proizašla iz suradnje sa Tomislavom Tišljarom, kao i pjesma Trešnje iz 2011. godine. Ove godine ću prvi put nastupiti u drugoj večeri, večeri Podravlja, što mi je velika čast budući da mi to govori kako je moj rad prepoznat i u ovim ‘domaćim’ krugovima. Nastup na festivalu za mene je velika čast, a u jednu ruku i dužnost. Budući da sam u Podravini odrastao i proveo sve ove godine uz podravske pjesme, nastup na Festivalu mi je poput neke prilike da se odužim svom kraju i njegovim ljudima te da i ja nastavim tu tradiciju podravske pjesme. Ove godine ću nastupiti s pjesmom ‘Baš mi je lepo’ od koje očekujem da će biti dobro prihvaćena pa ujedno i pozivam sve da dođu na obje festivalske večeri i provedu vrijeme uživajući u novim skladbama.

Scena: Glazbeni talent ste naslijedili od oca.
Glazbeni talent sam definitivno naslijedio od oca, ali smatram da je talent samo osnova, dar od Boga na kojem moram puno raditi kako bi bio što bolji. Često se zna dogoditi da ‘radnici’ koji imaju manji talent nakon nekog vremena ‘prestignu’ one s većim talentom koji na tom talentu ne rade. Zato sam sretan što imam priliku pohađati školu pjevanja te tako stalno napredovati. U svemu tome imam i podršku svojih roditelja i obitelji i to je ono što me čini najsretnijim.

Evo što kaže glava obitelji Lach i pjevač Podravskih mužikaša, Alojz Lach.

Scena: Bavi li se još koji od vaših sinova glazbom? Jeste li im vi usadili ljubav prema glazbi ili se ona dogodila sama od sebe?
Da, glazbom se bavi još jedan od sinova, drugi po redu, Mihael. Kod nas je glazba tradicija u obitelji jer se i moj otac bavio glazbom. On je bio samouki svirač i pjevač, a tako sam i ja krenuo jer su drugi prepoznali moj talent.

Scena: Kako se osjećate kada na Pitomačkom festivalu čujete svoje sinove kako pjevaju ili, još bolje, kad pjevate zajedno pred domaćom publikom?
Svakako se osjećam vrlo ponosan i sretan što su nastavili tu tradiciju pjevanja. A osjećaj kada sam pjevao duet sa Mihaelom 2006. na Pitomačkom festivalu bio je neusporediv, uzbudljiv jer je i tekst bio prilagođen nama. Naime, pjesma nosi naslov ‘Isti k’o japa’. A Stjepan je dugo bio samozatajan. Njegov talent je otkrio profesor glazbenog, a mi smo bili jako iznenađeni njegovom prvom izvedbom na božićnoj priredbi. I tu je bio početak njegovog pjevanja.

Scena: Koji biste savjet dali svom sinu kao mladom glazbeniku?
Želio bih da uspije u karijeri te ostvari svoj san, da postane profesionalni pjevač, ali naravno i da završi fakultet. Neka ga ne ponesu slava i novac, da nikada ne zaboravi tko je i odakle dolazi.
Na Stjepana čekaju mnogi glazbeni uspjesi, a jedan takav će ubrzo postići u Pitomači na večeri Podravlja gdje će izvesti pjesmu ‘Baš mi je lepo’. Podržite Lachove dolaskom na festival 14. lipnja, a izravan prijenos možete pratiti i putem Hrvatske radiotelevizije.

Foto: Press