fbpx

Moć mita: Izvanzemaljci, smak svijeta, nuklearni rat…

Hollywood…

Vizije opće propasti, neobuzdani tsunamiji, razorni meteoriti, naglo nastupanje ledenog doba, najezde napadača svih mogućih vrsta

Moć mitaO svemu tome možete doznati više 24. ožujka u fascinantnom dokumentarnom filmu ‘Hollywood između paranoje i znanstvene fantastike – Moć mita’. Film razotkriva kako se već više od 50 godina američka filmska industrija usavršava u proizvodnji filmova katastrofe u vizionarskim i futurističkim žanrovima koji političke i biblijske aluzije spajaju u zabavljački oblik manipuliranja strahom. Od vremena u kojem je nastao film ‘Zabranjeni planet’, na koji se nadovezuju filmovi ‘Invazija tjelokradica’, ‘Rat svjetova’, ‘Zeleno sunce’ ili ‘Stvor’, pa sve do ostvarenja ‘Dan nezavisnosti’, ‘Žestoki udar’ te ‘Ja sam legenda’ ovaj se žanr, poput vesterna ili film noira, dokazuje kao tipično američki. Uz primjenu osebujne metaforike ti filmovi doživljavaju uspjeh jer istodobno raspiruju i održavaju bujnu maštu i strahove američkog društva temama kao Moć mitašto su prijetnja komunizma i užas nuklearne apokalipse 50-ih i 60-ih, stravične manipulacije u genetici i znanosti 70-ih godina, terorizam i ekološke katastrofe 90-ih te nakon 2000., uz još brojne druge teme.
Doznat ćete i kako se nakon Drugog svjetskog rata dogodio pomak u mentalitetu i sveopćem samopouzdanju Amerikanaca: iznenadna spoznaja da ih neka izvanredna sila koja se spušta s visina može zbrisati s lica Zemlje. Strah i nesigurnost koji su zavladali američkom kolektivnom sviješću imali su odjeka i u tadašnjim filmovima znanstvene fantastike.
U filmu će se vidjeti kako su se izvori straha mijenjali tijekom desetljeća, kao što zorno pokazuju iznova snimljene inačice kultnih filmova kao npr. ‘Invazija tjelokradica’, ‘Ja sam legenda’, ‘Rat svjetova’, ‘Stvor’ i ‘Dan kad se Zemlja zaustavila’. Ali snaga poruke i njezin izvorni cilj uvijek su isti. Film znanstvene fantastike tako je postao sredstvo kojim se dopire do ljudskih strahova, razotkriva ih se, pa čak i istjeruje.
U ovom zanimljivom dokumentarcu govore slavni Steven Spielberg, James Cameron, Roland Emmerich, George Lucas i Vivian Sobchack.
Film ‘Hollywood između paranoje i znanstvene fantastike – Moć mita’ na rasporedu je 24. ožujka na Prvom programu HTV-a u 23,20 sati.

Foto: Press