fbpx

Pokolj u Ballymurphyju: Istraga o “nemirima” u S. Irskoj

Mijenjamo svijet – Pokolj u Ballymurphyju

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 26. svibnja 2021. godine na Prvom programu (HRT- HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u terminu od 21:05 sati prikazat će dokumentarni film Pokolj u Ballymurphyju.

Pokolj u Ballymurphyju

Dramatična forenzična istraga o “nemirima” u Sjevernoj Irskoj. Riječ je o potresnoj priči koja je, sve do nastanka ovog filma, bila uglavnom nepoznata izvan granica Sjeverne Irske.

Pokolj u Ballymurphyju

Priča otkriva kako je 1971. u tri dana u malom stambenom naselju u Belfastu britanska vojska ubila jedanaest nevinih katoličkih civila među kojima su bili svećenik i majka osmero djece. Više od trideset civila je ranjeno.

No, ovo je i nadahnjujuća priča o hrabrosti i dostojanstvu obitelji poginulih koje tragaju za istinom.

Film Pokolj u Ballymurphyju istražuje i preispituje nemirno razdoblje nedavne prošlosti i prikazuje u novom svjetlu ulogu Britanije u poticanju tridesetogodišnjeg rata na sjeveru Irske poznatog pod nazivom “nemiri”.

Do pucnjave je došlo u kolovozu 1971. tijekom trodnevnih prosvjeda koji su uslijedili nakon što je vlada uvela mogućnost zatvora bez osude i suđenja. Ta je drakonska mjera bila dvije godine usmjerena isključivo protiv nacionalista.

U to je vrijeme vojska tvrdila da su smrtno stradale osobe bile teroristi – ta tvrdnja nikad nije bila povučena i ostaje kao trajna nepravda koja stoji na putu Sjeverne Irske prema miru i pomirbi.

Film Pokolj u Ballymurphyju te događaje stavlja u kontekst i prati njihove razorne posljedice na idućih trideset godina “nemira”.

Istražuje kako su manje od šest mjeseci nakon masakra u Ballymurphyju članovi te iste paravojne jedinice poslani iz Belfasta u Londonderry (Derry) gdje su ubili još trinaest katolika na dan koji je u svijetu ostao poznat kao “krvava nedjelja”.

Film Pokolj u Ballymurphyju postavlja važna pitanja o tome što su vlasti znale ili trebale znati što će paravojne jedinice učiniti kad ih se pošalje u Derry.

Foto: Press