Zlatne povelje najljepšim školskim vrtovima
Piše: redakcija On 12 stu., 2016 At 09:53 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Zlatne povelje HRT-a dobili su mali vrijedni vrtlari iz Dugoga Sela i Buja, a Zelena povelja pripala je djeci iz Žakanja

Zlatne povelje– U vrtovima koji su sami oblikovali i uredili djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima – ističe voditeljica projekta Lidija Komes.
U radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. na poticaj ekološke emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše i urednice Lidije Komes.
U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Zlatne poveljeZlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt kontinentalne Hrvatske dobila je Osnovna škola Josipa Zorića iz Dugoga Sela u Zagrebačkoj županiji. Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt primorske Hrvatske dobila je Osnovna škola Mate Balote iz Buja u Istarskoj županiji, a Zelena povelja pripala je Osnovnoj školi Žakanje iz Žakanja u Karlovačkoj županiji.
Povjerenstvo je odlučilo da se posebne nagrade prema kategorijama dodijele za najljepši dječji vrtić Dječjemu vrtiću Zraka sunca iz Križevaca u Koprivničko-križevačkoj županiji, nagrada za najljepšu područnu školu u Republici Hrvatskoj pripala je Prvoj osnovnoj školi Ogulin, Područnoj školi Zagorje iz Karlovačke županije, a nagradu za kontinuitet osvojila je Osnovna škola Mejaši iz Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europskoga saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. Ove je godine u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Belgiji u Bruxellesu održana izložba Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u jednoj od najpoznatijih škola s 2000 učenika iz svih država članica Europske unije.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT

comment closed