fbpx

67. Obljetnica osnivanja kazališta Gavella

Zagreb…

Branko Gavella– 29. svibnja 1953. godine skupina mladih glumaca i redatelja, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio dr. Branko Gavella, preuzela je zgradu “Malog kazališta” u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište. Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a naše je kazalište gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954., s “Golgotom” Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od šest desetljeća trajanja teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcijenjenih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. 1970. ime mu je promijenjeno u Dramsko kazalište “Gavella”, kojem je kasnije dodano i “gradsko”. U 67 godina postojanja teatru u Frankopanskoj se, kao i svakom kazalištu koje toliko traje, događalo mnogo toga, no najvrednijom se doima činjenica da smo još uvijek tu i da ne zaboravljamo, kako nas je podučio dr. Branko Gavella, temeljno naše uvjerenje: “umjetnički optimizam” – poručuju iz kazališta Gavella.
– I bez obzira na to što trenutno nismo u mogućnosti igrati predstave u svojoj dvorani, ipak nastavljamo s produkcijskim planovima i aktivnostima. Prije nekoliko dana započeli smo s on-line probama “Višnjika” A. P. Čehova, predstave koja će se u koprodukciji s HNK u Osijeku izvesti početkom srpnja u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture. Sljedeće sezone predstava će naizmjence igrati u Osijeku i Zagrebu. Predstavu režira Dražen Ferenčina, dramaturg je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, a od članova ansambla kazališta “Gavella” u “Višnjiku” igraju: Anja Đurinović Rakočević, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Ivan Grčić te u zagrebačkim izvedbama Tara Rosandić. U tijeku je i rad na projektu “Sanjam(o) predstavu”, u sklopu Gavelline daleKOVIDnice, a pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, u spisateljskoj suradnji s Dubravkom Mihanovićem, a koji se odvija u tri faze: kratke snimljene scene, s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivat ćemo na Youtube kanalu kazališta. Prikazane će scene gledateljice i gledatelji biti pozvani komentirati i sugerirati nam nastavke, odgovorom na pitanje: “Što će se dalje događati?”. Na taj će način publika zajedno s nama usmjeravati razvoj materijala i sustvarati ga. U dosad snimljenim prizorima igraju: Boris Svrtan, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Filip Križan, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Anja Đurinović Rakočević, Tara Rosandić, Nikola Baće, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Amar Bukvić. Nadamo se da će nas ovako nastala cjelina dovesti i do izvedbe uživo, kad se za to stvore uvjeti. “Sanjam(o) predstavu” počinje se emitirati na Youtube kanalu kazališta “Gavella”, pet dana uzastopce, počevši od 29. svibnja.
Ove će godine kazalište “Gavella” biti glavni partner Projekta Ilica: Q’ART. Riječ je o projektu društvene i socijalne inovacije koji se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. U produkcijskom planu kazališta “Gavella” je i projekt koji se razvija po ideji Enesa Vejzovića, radnog naslova “Sedam soba za jednog gledatelja”. Koncept je osmišljen kao kazalište za jednog gledatelja koji fizički obilazi sedam “stanica” (soba), gdje se susreće, u skladu s epidemiološkim naputkom o dopuštenom razmaku, s izvođačima.
Planirana premijera predstave “Usidrene”, po drami Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske, koju radimo u koprodukciji s HNK Split i HNK Zadar, zbog epidemioloških mjera neće biti održana na ovogodišnjem Splitskom ljetu, već nas očekuje početkom prosinca – zaključuju iz kazališta Gavella.

Foto: Press HRT arhiva