fbpx

Barufe: Carlo Goldoni – Predrag Lucić

Premijera…

BarufeNa programu u INK GK Pula, u četvrtak 16. i petak, 17. studenoga 2017. godine je predstava Barufe nastala u koprodukciji s Gledališčem Koper (Slovenija), Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice (Slovenija) i Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta (Italija). A dvoranska premijera na programu je 18. studenog 2017. godine. Sve izvedbe započinju u 20.00 sati.
– Kada se zna što se hoće, tada se iznimno dramsko djelo može prilagoditi suvremenim mentalitetskim i političkim okolnostima, a da ništa ne izgubi od svoje svevremenosti. To je uspjelo Predragu Luciću, prevoditelju teksta na hrvatsku čakavicu i slovenskom redatelju Viti Tauferu u njihovoj suvremenoj interpretaciji Ribarskih svađa Carla Goldonija.
Od praizvedbe na karnevalu u Veneciji davne 1762. Ribarske svađe nisu izgubile ništa od svojega duha, štoviše čini se da je njihov sadržaj danas itekako aktualan – ponajprije zbog same priče o siromašnim ribarima i njihovu životu u malom primorskom mjestu, a onda i zbog neriješene morske granice između Slovenije i Hrvatske, što je u liku sudskog pomoćnika na arbitražnom sudu – „koji uspostavlja red tako da siromasima organizira vjenčanja i nameće im povoljne bankovne kredite“ – djelomice dramaturški upisano u predstavu. To je pridonijelo sadržajnoj političkoj aktualnosti i redateljsko-glumačkoj interpretaciji iskazanoj i mješavinom jezika; istarskohrvatskog, primorskoslovenskog, slovenskog, talijanskog, njemačkog i mađarskog – Andrija Tunjić, Vijenac.

REDATELJ: Vito Taufer
IGRAJU: Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamke, Patrizia Jurinčič Finžgar, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra Blašković, Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec.

Foto: Press – Barufe