Baštinsko blago u MUO: Otvorena izložba Visovac

Zagreb…

Velika baštinska izložba Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini otvorena u MUO

VisovacU zagrebačkom Muzej za umjetnost i obrt, svečano je otvorena velika baštinska izložba VISOVAC: DUHOVNOST I KULTURA NA BILOJ STINI koja po prvi put javnosti predstavlja iznimno vrijedan korpus sakralne baštine koja se čuva u samostanskim zbirkama, knjižnici i arhivu Franjevačkog samostana Majke od Milosti na otoku Visovcu.
Zahvaljujući ovoj izložbi, javnost će prvi put moći vidjeti brojne predmete o kojima se do danas gotovo ništa nije znalo, od slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija do liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, nakita, knjižne, arhivske i glazbene građe te brojnih drugih. Autorica i voditeljica ovog velikog multidisciplinarnog izložbeno – nakladničkog projekta dr. sc. Anđelka Galić uputila je zahvale brojnim suradnicima koji su svojim radom i trudom dali svoj velik doprinos ovom kompleksnom izložbenom projektu, posebice bivšem gvardijanu samostana fra Boži Duvnjaku koji je pružio svekoliku potporu i poseban doprinos zahtjevnim okolnostima odlaska na Visovac, kao i čuvanja te dopreme građe. Autorica je također, posebne zahvale uputila koordinatorici projekta i suradnici gospođi Ladi Bikić s kojom je usko surađivala pune tri godine.
VisovacPostav ove veliki baštinske izložbe predstavlja oko 500 predmeta iz zbirke Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca koje su pune tri godine istraživali, valorizirali, te stručno i znanstveno obrađivali i restaurirali brojni istaknuti stručnjaci i timovi kustosa, restauratora i konzervatora.
Trajni doprinos i krajnji cilj izložbe jest predstaviti značenje ove vrijedne baštine, te obnovu umjetnina i skrb vezanu za njihovu daljnju sudbinu na Visovcu, zahvaljujući ulozi franjevaca kao naručitelja, marnih sakupljača, stvaralaca, koji su ovaj izniman baštinski korpus očuvali do naših dana.
Izložbu će pratiti i opsežna monografija koja će iznijeti na vidjelo rezultate trogodišnjih istraživanja na stručnoj i znanstvenoj obradi te velikom pothvatu obnove kulturne i umjetničke baštine. Uz obuhvatnu povijest u zasebnim tematskim jedinicama monografija obrađuje arhitekturu crkve i samostana, zbirke slikarstva, skulpture i oltarne plastike, liturgijskih predmeta od metala, liturgijskog ruha pisane i glazbene baštine. Stručni i znanstveni prilozi – tekstovi i kataloške jedinice – bit će bogato opremljeni fotografijama.
Izložba Visovac ostaje otvorena do 2. veljače 2020. godine.

Foto: Press