fbpx

Bella Ciao – predstava koja pomiče granice

Gostovanje…

Predstava “Bella Ciao” stiže u Dalmaciju!

Bella CiaoNa hrvatskoj sceni jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina, nagrađivani IMRC plesni kolektiv iz Zagreba, najavljuje izvedbe u Zadru i Kninu. – 20. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te 21. rujna u Dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun u Kninu.
Na najvišem umjetničkom nivou IMRC kolektiv kreira predstave s profesionalnim umjetnicima i izvođačima sa i bez invaliditeta te kroz formu plesa zastupa ravnopravnost, različitost, zajedništvo i jednake mogućnosti, bez da tematizira iti jednu skupinu, već progovara na razne načine o ravnopravnosti, zajedništvu i važnosti izražavanja svake osobe na sebi svojstven način, u svoj svojoj snazi, ali i ranjivosti.
Bella CiaoTako je plesna predstava “Bella Ciao” rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima.
– Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. “Bella Ciao” predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode – kaže koreografkinja Silvija Marchig, kojoj ovo nije prva suradnja s IMRC kolektivom.
Nastup “Belle Ciao” kolektiv će popratiti i s radionicom.
– Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže!” – poručuju iz IMRC-a.
U Zadru će se radionica održati 20. rujna od 11 do 13 sati, dok u Kninu 22. rujna od 10:30 do 12:30 sati.

O PREDSTAVI Bella Ciao:
Autorica: Silvia Marchig
Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić
Glazba: Hrvoje Klemenčić
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini
Produkcija: HIPP / IMRC 2018.

Foto: Press – Marko Gutić Mižimakov