fbpx

Charles Lindbergh ‘Samotni Orao’ u koloru

Dokumentarno…

Priču o čovjeku koji je vodio jedan od najzanimljivijih života 20. stoljeća – Charles Lindbergh

Charles LindberghHrvatska radiotelevizija 27. svibnja 2018. godine na Prvom programu prikazuje dokumentarni film Charles Lindbergh u koloru, priču o čovjeku koji je vodio jedan od najzanimljivijih života 20. stoljeća, zbog čega je i dobio nadimak Lindbergh – Samotni Orao. ‘Orao’ zbog toga što je doslovno preletio planet, a ‘samotni’ zato što uz sebe na tom putovanju nije imao nikoga.
Charles Lindbergh je rođen 1902. godine, u vrijeme začetaka avijacije i već je odmalena bio očaran letećim junacima, poput Francuza Louisa Blériota, koji je prvi letio preko mora, Charles Lindberghodnosno La Manchea. Film prati Lindberghov uspon u avijaciji: od samih početaka kada je postao ‘barnstormer’, odnosno jedan od cirkuskih pilota, odvažnih ljudi u ludim strojevima koji su zabavljali stanovnike američkog Srednjeg zapada. Nakon toga je hodao po krilima zrakoplova, iskušavao prve padobrane i uvijek išao do krajnjih granica. U ratnom zrakoplovstvu Lindbergh je usavršio svoje vještine, a nakon toga se priključio poštanskoj službi u kojoj je stekao iskustvo u dugačkim letovima. Nagrada Orteig od 25000 dolara onom tko prvi preleti Atlantik bez zaustavljanja za njega je bila najveći izazov u životu.
Charles LindberghLindberghov junački pothvat okrunjen je susretom s mladom Anne Morrow, nakon kojeg je uslijedilo vjenčanje, strašna otmica njihova sina i senzacionalno suđenje. Priča govori i o njegovom poznanstvu s Alexisom Carrelom, eugeničarom i dobitnikom Nobelove nagrade, razočaranju Amerikom, preseljenjem u Europu i nezgodnim doticajima s nacizmom. Film se bavi i njegovim položajem tijekom Hladnog rata te smrti u Europi u vrlo neobičnim okolnostima.
Dokumentarni film Charles Lindbergh u koloru bit će prikazan 27. svibnja na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.40 sati.

Foto: Press