Humanitarna akcija Daruj knjigu za Svjetski dan knjige

Noć knjige…

Daruj knjigu23. travnja, poznatiji kao Svjetski dan knjige, poseban je dan za sve ljubitelje pisane riječi. Kako bi proširile ljubav prema knjigama, mnoge će knjižare, knjižnice te kulturne ustanove na ovaj dan organizirati i posebne manifestacije, poput promocija raznih autora, radionica pisanja i crtanja, dok će zainteresirani najdraže naslove moći nabaviti i po posebnim cijenama. Večer je, pak, rezervirana za one nešto veće knjigoljupce koji će u Noći knjige, koja se održava istoga dana u kasnijem terminu, u velikom broju pohoditi knjiške lokacije po uzoru na Noć muzeja, te uživati u raznim kvizovima, projekcijama,i razgovorima s autorima. Popularnost ove manifestacije svake je godine u porastu, a toga je svjestan i knjižarski lanac Hoću knjigu, koji je prošle godine kao debitant visoko podigao ljestvicu u organizaciji događanja. Tako su posjetitelji njihovih knjižara mogli uživati u razgovoru s autoricom bestselera Sarah Pinborough putem Skypea, predavanju Korada Korlevića na temu astronomije, radionicama Ministarstva magije, kvizovima, čarobnim maskotama i ostalom, a večer je zaokružilo i prvo organizirano spavanje u knjižari kojem je prisustvovalo 15 odabranih sretnika.
Ove je godine Hoću knjigu ljestvicu odlučio podići na novu razinu te popularnost i posjećenost svojih knjižara iskoristiti za viši cilj – onaj humanitarni. Po uzoru na globalnu organizaciju Svjetskog dana knjige te Noći knjige, Hoću knjigu osmislio je „Daruj knjigu”, dobrotvornu akciju prikupljanja knjiga koje će se donirati Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži. Knjige će prikupljati u svojim knjižarama u posebnim kutijama u periodu od 1. do 23. travnja, a na samu Noć knjige će objaviti koliko su naslova prikupili. A cilj je svakako ambiciozan. U svojim kutijama planiraju vidjeti ni manje ni više nego 1000 naslova kako bi svaka ustanova dobila po dvadesetak primjeraka. I to ne bilo kakvih, nego s pomno kreiranog popisa.
Akciju su podržali renomirani izdavači koji su uz Hoću knjigu kreirali sam popis te donirali određenu količinu naslova koji su se na njemu našli. Iz tog razloga, Hoću knjigu u akciju skupljanja knjiga kreće s već dvjestotinjak prikupljenih knjiga.

Foto: Press