fbpx

Izložba Lade Luketić: Identitet drugih

Gliptoteka HAZU – Identitet drugih

– Riječ je o stvarnom svijetu koji je od nas udaljen i u kojem se opažaju tragovi dugog iskustva zapadne kolonizacije. Treba li i taj svijet proći kroz filtere eurocentrizma i zapadnih umjetničkih mjerila da bismo ga uistinu vidjeli i da bi nam postao razumljiv i zanimljiv? Ovaj se rad tako bavi propitivanjem našeg imperijalnog pogleda i različitosti koloniziranih kultura te vizualnim sredstvima, putem materijala, simbola, znakova, tekstura i sl., prikazuje složene odnose kulturne dominacije i nadmoći. Ova izložba propituje dvojakost između unutrašnjega – zaštićenog, visoko estetiziranog, urbanog prostora suvremenog čovjeka – i vanjskoga – tragičnog, ratnog, nasilnog, migracijskog prostora. Ta dvojakost unutarnjeg i vanjskog prostora daje nam osjećaj da još uvijek postoji jasna granica među njima. Međutim digitalizacija, masovni mediji, široka dostupnost svih informacija (i onih lažnih), unijeli su drastične promjene u sve pore društvenog života brišući postepeno te granice. Samo mjesto izlaganja u Gliptoteci HAZU kao mjestu memorije i muzealizacije klasičnog naslijeđa dodatno ističe problematiku kulturnog kontakta i pojačava zamišljeni umjetnički dijalog između različitih vizualnih kanona – iz kataloga o svom radu: Lada Luketić.

Identitet

Otvorenje izložbe Lade Luketić: Identitet drugih, na rasporedu je u srijedu 30. prosinca 2020. godine od 11 do 19 sati u Gliptoteku HAZU, Medvedgradska 2 u Zagrebu. Lada Luketić u izložbi pod nazivom Identitet drugih izlaže recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji. U svom radu propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom ljepote kojem superponira i postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta, koji je istovremeno i surov i lijep.
BIOGRAFIJA:
Lada Luketić rođena je 1967. godine u Sarajevu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Članica je HDLU Zagreb, HDLU Istra i HZSU Zagreb. Izlagala na mnogim samostalnim i skupnim izložbama.
Izložba Lade Luketić: Identitet drugih će biti otvorena do 24. siječnja 2021. godine
Radno vrijeme Gliptoteke HAZU: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati.

Foto: Press