fbpx

Dobitnici Velebitske degenije: Robert Kakarigi, Ana-Bella Leikauff, Sanja Čatipović i Srđan Vrančić

Zagreb…

Velebitska degenijaSvečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području ekologije “Velebitska degenija” održana je danas u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Ovogodišnji dobitnici Velebitske degenije su Robert Kakarigi, Ana-Bella Leikauff, Sanja Čatipović i Srđan Vrančić.
Dodjela je zbog epidemioloških mjera protekla bez prisutnosti šire javnosti, a svečanost se mogla pratiti uživo na Facebook-stranici Hrvatskog novinarskog društva.
Nagrada “Velebitska degenija”, koju dodjeljuje Zbor novinara Hrvatskog novinarskog društva za okoliš u suradnji s HEP Opskrbom, dodjeljuje se svake godine novinarima i fotoreporterima za najbolje autorske radove s temom zaštite okoliša, i to u kategorijama: tisak i internet, radio, televizija i fotografija.
Pregled svih prispjelih radova i odluku o dodjeli nagrade donosi jednoglasno ili većinom glasova Ocjenjivački sud koji imenuje Izvršni odbor Zbora novinara za okoliš HND-a. Sud se sastoji od predstavnika novinarske struke, članova Zbora novinara za okoliš HND-a, stručnjaka za zaštitu okoliša te predstavnika HEP – Opskrbe Hrvatske elektroprivrede. Ove godine djelovao je u sastavu:
1. Silva Celebrini, novinarka, predsjednica Ocjenjivačkog suda i potpredsjednica Zbora novinara za okoliš
2. Lidija Komes, novinarka, predsjednica Zbora novinara za okoliš
3. Koraljka Eterović, urednica Portala Grada Zagreba
4. Marina Bujan, novinarka Hine
5. Darko Alfirev, Hrvatska elektroprivreda d. d.,
6. Davorin Marković – Zavod za prirodu i okoliš MZOE
7. Mirko Janković, slobodni fotoreporter
Na ovogodišnji natječaj kandidiralo se 28 novinara i fotoreportera s prijavljenih 70 autorskih radova izuzetne kvalitete. Ocjenjivački sud detaljno je pročitao, preslušao i pregledao sve radove i jednoglasno ili većinom glasova donio odluku o ovogodišnjim dobitnicima.
Dobitnici nagrade Velebitska degenija za 2019. godinu – prema kategorijama
– Tisak i Internet – Robert Kakarigi, autor teksta i fotografija u reportaži „Sudbina nordijskih ledenjaka“ objavljenoj u časopisu National Geographic Hrvatska
– Radio – Ana-Bella Leikauff za emisiju „Europa dossier“ objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, HRT.
– Televizija – Sanja Čatipović za reportažu „Pomor periski u Jadranu“ objavljenu u emisiji „Potraga“ RTL-a
– Fotografija – Srđan Vrančić za fotografiju podmorja u ekološkoj akciji „Think Green“ 2019. godine na otoku Visu, objavljenoj u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu.

Foto: Press