fbpx

Na TV: Dramska serije Jadnici, adaptacija remek-djela Victora Hugoa

Zagreb…

JadniciHrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 8. ožujka na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 22.10 sati počinje s prikazivanjem dramske serije Jadnici, adaptacije remek-djela Victora Hugoa.
Dojmljivim intenzitetom i suvremenim odjekom djelo istražuje borbe i trijumfe niže klase te potragu za boljim životom. Uz epsku pozadinu Francuske u vrijeme građanskih nemira, priča je to o Jeanu Valjeanu (tumači ga izvrsni Dominic West, Noah iz serije „Preljub”) bivšem osuđeniku koji ne može pobjeći od sjene svog bivšeg života.
JadniciBudućnost mu ugrožava njegov najljući neprijatelj, hladni policajac i bivši zatvorski čuvar Javert, koji je odlučan u namjeri da ga izvede pred lice pravde.
U međuvremenu, Fantine, žena iz radničke klase koju je ostavio bogati ljubavnik, primorana je na sve očajnije mjere kako bi se skrbila za svoju mladu kćer.
Njihove se priče isprepleću, a kad se na pariškim ulicama rasplamsa revolucionarno nasilje, Jean Valjean započinje epsko putovanje prema samoprihvaćanju, iskupljenju i ljubavi.
Prva epizoda serije Jadnici vodi nas u 1815. godinu. Francuska je na koljenima nakon poraza u bici kod Waterlooa. Jean Valjean pri kraju je kazne u zatvoru u Toulonu, nakon što je odslužio 19 godina za sitan zločin, a pušta ga ambiciozni zatvorski čuvar Javert. Javert je razvio duboku mržnju prema Valjeanu, ogorčenje koje će i dalje nositi u sebi. Život bivšeg osuđenika je okrutan i Valjean na svakom koraku vidi predrasude, a njegova ga prošlost progoni. Susret s mudrim biskupom Dignea prisiljava ga da preispita vlastiti moral i kakav život želi voditi.
Uloge: Dominic West, David Oyelowo, Lily Collins, Adeel Akhtar, Josh O’Connor, Ellie Bamber, Erin Kellyman, Olivia Colman.

Foto: Press