DSO, Tibor Bogányi i Marin Maras u Dvoru
By redakcija On 11 kol., 2018 At 10:15 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Dubrovnik…

Marin MarasGlazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastavit će se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Bogányia te uz dubrovačkog violinista Marina Marasa u atriju Kneževa dvora u subotu, 11. kolovoza s početkom u 21.30 sati. Program koncerta donosi Plesove iz Galante Zoltána Kodálya, Koncert za violinu i orkestar Samuela Barbera i Simfoniju br. 5 u d-molu tzv. Reformacijsku Felixa Mendelssohna.
Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar u Dubrovniku kontinuirano djeluje od 1924. godine, a od 1992. nosi svoj današnji naziv. Lista njihovih nastupa je duga, a uključuje i turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Orkestar je nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima. Ovom prigodom to je mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji već sedmu sezonu obnaša dužnost šefa dirigenta Panonske filharmonije. Od 2013. godine intenzivno surađuje s Budimpeštanskom nacionalnom operom, gdje dirigira premijerna djela i operni repertoar s velikim uspjehom, a o koncertu koji je na programu u subotu, Bogányi je rekao:
Tibor Bogányi– Čast mi je dirigirati Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na uglednim Dubrovačkim ljetnim igrama. Program kojeg smo stvorili je raznolika kombinacija majstorskih djela. Koncert ćemo otvoriti kompozicijom Plesovi iz Galante, jednim od najpoznatijih i najomiljenijih Kodályjevih djela. Koncert za violinu Samuela Barbera otvara se lijepim opuštenim temama, savršenima za ljetnu večer. Sjajne boje u drugom stavku koji oduzima dah i nevjerojatna virtuoznost posljednjeg stavka predstavljaju velike izazove. Mendelssohnova Reformacijska simfonija remek je djelo u 4 stavka koje sadrži sve elemente velike simfonije. Usprkos svojoj mladosti, jer bila mu je tek 21 kad je komponirao ovu simfoniju, Mendelssohn je potpuno zreo u upotrebi velikog orkestra. Naš program završava vrlo zvučnom temom, ali ovu ćemo večer u Dubrovniku zaključiti dodatnim iznenađenjem: kao što je započeo, koncert treba završiti plesom.
Marin MarasDubrovčanin, mladi violinist Marin Maras jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. Svoje glazbeno školovanje započeo je u rodnom Dubrovniku, a u dobi od 15 godina, kao posebno nadaren, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa. Školovanje je nastavio na prestižnoj Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi istog profesora. Prvi solistički nastup ostvario je u dobi od 11 godina s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, s kojim je kasnije odsvirao brojne solističke koncerte. Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na brojnim festivalima, uključujući i Dubrovačke ljetne igre. Od 2012. član je Simfonijskog orkestra u Liechtensteinu (u sezoni 2015./2016. na mjestu koncertmajstora), a od samog osnutka svira u sve poznatijem ansamblu „Esperanza“ sastavljenom od sjajnih mladih glazbenika iz cijele Europe, s kojima je osvojio nagradu ICMA (International Classical Music Award).

Foto: Press

comment closed