Duško Šibl u Gavelli: Ciklus sjećanja na Marina Držića

Zagreb…

Duško Šibl– U ponedjeljak, 11. rujna 2017. godine, u 19,00 sati, u atriju kazališta ‘Gavella’ otvorit ćemo izložbu radova Duška Šibla – Ciklus sjećanja na Marina Držića. O radovima će govoriti Boris Svrtan, ravnatelj kazališta “Gavella”, i Duško Šibl, a Amar Bukvić, Ozren Grabarić i Đorđe Kukuljica govorit će Držićeve tekstove – poručuju iz kazališta Gavella.
Istaknuti hrvatski slikar i crtač Duško Šibl pridružio se značajnoj 450. obljetnici smrti Marina Držića (1567.-2017.), najvećeg hrvatskog komediografa, jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće te jednog od najvažnijih autora europske renesansne komediografije.
S novim ciklusom slika inspiriranih bezvremenim likovima iz Držićevih komedija (Dundo Maroje, Laura, Maro, Bokčilo, Dugi Nos, Sadi, Ugo, Petrunjela, Pomet, Đivo), Duško Šibl u vrlo je kratkom vremenskom periodu ovog ljeta napravio ciklus sjećanja na dubrovačkog renesansnog književnika.
Šiblov temperamentni, ekspresivni slikarski rukopis odlično se povezao s renesansnim Držićevim likovima, u čijoj je suvremenoj prezentaciji umjetnik spojio ne samo element satire, groteske i poklade, već je u prikaz integrirao element pokreta, što je uz jaki i kontrasni kolorit slikama dalo sasvim novu, dinamičnu kompoziciju.
Naime, Šiblove studije ljudskog pokreta u zadnja dva desetljeća neka su od najboljih djela tog žanra u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Karakterističan simultanitet obrisa kretnji androginih tijela prate perspektivne i anatomske nepravilnosti, koje umjetnik svjesno primjenjuje kao vlastiti manifest, što se idealno spojilo s idejom prikazivanja Držićevih kazališnih likova. Između teme ars amatoria i svijesti o našoj smrtnosti – kojima se Duško Šibl intenzivno bavi u svojem slikarstvu – ispreplela se u novom ciklusu plejada Držićevih likova, kojoj je umjetnik podario novu emotivnu, karakternu i psihološku dimenziju suvremenosti.

Foto: Duško Šibl društvena mreža