fbpx

Elena Ferrante privukla brojnu publiku u Sponzu

Dubrovnik…

Pisci i pjesnici na Igrama

Elena FerranteU sklopu popratnog festivalskog programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac, večer posvećena talijanskoj spisateljici Eleni Ferrante i njenom romanu Genijalna prijateljica održana je sinoć, 16. kolovoza u prepunom atriju palače Sponza.
Genijalnu prijateljicu na 68. Igrama predstavili su ‘profesionalni čitači’ – književni kritičar i publicist Zdravko Zima te urednica hrvatskog izdanja romana u Profilovoj nakladi Adriana Piteša, a u programu su sudjelovali i gosti iznenađenja, Pjerina Bogdanović, Luce Šalja i Davor Deranja, koji su čitali ulomke iz knjige.
Elena FerranteGenijalna prijateljica prvo je poglavlje priče o Eleni i Lili i bespoštedna, no maestralna literarna analiza boli, povrijeđenosti i ljutnje koja malo koga ostavlja ravnodušnim. Roman je jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih glasova suvremene svjetske književnosti koji je skandalizirao, ali i opčinio Italiju nakon objave. Konsenzusom kritike proglašen je remek-djelom ženske proze, a Eleni Ferrante donio je svjetsku slavu i unisono oduševljenje čitatelja i kritičara diljem svijeta. Unatoč tome, Elena Ferrante i dalje objavljuje pod pseudonimom i uspješno taji svoj identitet još od objave prvog romana 1992. Objašnjavajući takvu odluku, svom je uredniku u pismu napisala: „Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće…“
Zdravko Zima poručio je sinoć brojnoj publici da to pitanje identiteta možda nije bitno te jednostavno zaključio kako „postoje knjige koje odmah zaboravite, a postoje i one koje ostaju u memoriji trajno, a takvim autorima pripada Elena Ferrante“.

Foto: Press