fbpx

Jugoslavensko dramsko kazalište gostuje u kazalištu Gavella

Zagreb…

Jugoslavensko dramsko kazališteU subotu, 3. studenog 2018. godine u kazalištu ‘Gavella’, gostuje Jugoslavensko dramsko kazalište iz Beograda s predstavom ‘Vrat od stakla‘ Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića. Komad Biljane Srbljanović ‘Vrat od stakla’ odvija se u krugu beogradske obitelji, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. U povišenoj obiteljskoj atmosferi, svako nosi naslijeđe svoje mladosti. Čehovljevski složeni odnosi među članovima neobične obiteljske zajednice, isprepliću se s preciznim uvidima autorice teksta u društvenu situaciju iz generacije u generaciju. Bolna vjerodostojnost komada, napisanog po narudžbi Jugoslavenskog dramskog pozorišta, ne umanjuje njegovu duhovitost, naprotiv: u predstavi se smjenjuju proturječne emocije – od urnebesnog smijeha do tužnih istina.
Jugoslavensko dramsko kazališteBeogradska premijera bila prije nepunih mjesec dana, 5. listopada te je predstava od beogradske publike i kritike jako dobro primljena a sve izvedbe u listopadu su bile rasprodane i prije premijere. Ulogom Svetlane, na scenu se nakon 17 godina vratila i Vesna Trivalić koju naša publika pamti po ulogama u filmovima “Vratiće se rode”, “Mi nismo anđeli”, “Stado”…
Glavnu ulogu Bogdanke igra Jelisaveta Sablić Jugoslavensko dramsko kazalištekoju ne treba posebno predstavljati (“Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”) koja je prije premijere, o novom tekstu Biljane Srbljanović rekla:
– Razumjela sam ga glumačkim instinktom, glumačkim srcem, a onda kasnije osvijestila kroz rad i razumjela na racionalnoj razini. Umijeće i iskustvo mi je pomoglo da s lakoćom unesem energiju koja je bila potrebna ovoj drami, naravno u bliskoj suradnji s redateljem.
Nagrađivana dramska autorica Biljana Srbljanović, zagrebačkoj publici je vjerojatno najpoznatija po predstavi “Skakavci” koju je 2006. u ZKM-u režirao Janusz Kica, te po predstavi “Barbelo, o psima i djeci” iz 2009. u režiji Paola Magellija i produkciji kazališta “Gavella”. Drame Biljane Srbljanović izvedene su u više od 200 svjetskih kazališta, te prevedena na više od 30 svjetskih jezika.
Redatelj i scenograf predstave “Vrat od stakla” je Jagoš Marković a kostimografkinja je Bojana Nikitović.
Igraju: Jelisaveta Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov, Ana Čarman.
Predstava je na repertoaru kazališta ‘Gavella’ u subotu, 3. studenog 2018. u 19.30 sati.

Foto: Press – Nenad Petrović / Jugoslavensko dramsko kazalište