fbpx

Klaonica na Trgu bana Jelačića: Imaš li hrabrosti biti svinja na 10 minuta?

Zagreb…

Interaktivni performans; mogućnost virtualne šetnje unutar klaonica; 27. lipnja, Jelačićev trg, Zagreb

klaonicaPaul McCartney davno je izjavio: ‘Kada bi klaonice imale staklene zidove, svi bismo prestali jesti meso’. Klaonice i farme, naravno, nastavile su skrivati brutalne prizore iza debelih zidova, a većini ljudi i dalje su ostali nepoznati uvjeti u kojima životinje tamo žive do mučne smrti, kao i šokantne prakse kojima se radnici koriste kako bi životinje obuzdavali ili ih navodili da rade ono što oni žele. Pomoću virtualne stvarnosti i filma „IPigs” organizacije Animal Equality, koji omogućava projekciju slike s nekoliko farma svinja na 360 stupnjeva, klaonice su, figurativno rečeno, dobile staklene zidove.
klaonicaU srijedu 27. lipnja 2018. od 10.00 sati prolaznici na Trgu bana Jelačića moći će zakoračiti u klaonicu, a da zapravo nisu tamo, korištenjem tehnologije virtualne stvarnosti. Oni koji izdrže i pogledaju cijeli film dobit će nagradu od organizatora akcije, udruge Prijatelji životinja. Da bi doživjeli virtualnu stvarnost, posjetitelje očekuju naočale i slušalice za generiranje doživljaja, a mjesto događanja također će oslikavati atmosferu teme simulacije.
Film „IPigs” može se pogledati i na videu na YouTubeu, no to uistinu ni približno ne dočarava osjećaj gledanja filma pomoću vrhunske tehnologije koja će se koristiti u performansu.
– Gledatelji neće samo imati osjećaj da gledaju kroz prozor već će se osjećati kao da se nalaze tamo, kao da su zarobljeni zajedno sa životinjama i dijele njihovu sudbinu. Mislimo da je ovo najbolji mogući način na koji se netko može povezati sa životinjama, doživjeti svinje kao osobe i pojedince te promisliti o tome kako svojim načinom života i prehrane sudjeluje u zločinu nad tim inteligentnim bićima. Ono što će gledatelju trajati devet minuta njihov je cijeli život. Film je namijenjen onim hrabrijima, a svi koji izdrže do kraja dobit će prikladan poklon. Ako se usudite otkriti istinu koju industrije mesa, mlijeka i jaja skrivaju od vas, pridružite nam se u srijedu – navodi Vlatka Balaš iz Prijatelja životinja.

Foto: Press