fbpx

Ulaz besplatan: Lado svečano u povodu Dana državnosti

Zagreb…

Lado– Tijekom burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO posvećuje svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu djelovanja – ističe umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan.
U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, sutra – u utorak 25. lipnja u 21:00 sati Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO – naš najpoznatiji folklorni ansambl – nastupa na velikoj pozornici festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava i održava Svečani koncert u povodu Dana državnosti.
LadoDvosatni plesni koncert u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu.
Sam naziv programa “Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima”, ističe Ivančan, “poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura”.
Uz vrhunske izvedbe više od pedesetero umjetnika Ansambla LADO na sceni, publika će imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnoga ruha koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Vojvodini.
Ulaz je kao i na sve ostale programe festivala Zagreb Classic – slobodan.
Ne propustite Ansambl Lado sutra, u utorak 25. lipnja na Trgu kralja Tomislava. Pridružite nam se na festivalu Zagreb Classic – Gdje ćemo zajedno obilježiti Dan državnosti!

Foto: Press – Petra Slobodnjak