Najava s Kalnika: Plemeniti šljivari
Piše: redakcija On 12 svi., 2017 At 06:23 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Trešnja…

U novoj predstavi Trešnja će oživjeti legendu o plemenitim šljivarima

Plemeniti šljivari

Plemeniti šljivari– Posjet Kalniku bila je inicijativa naših glumaca i redatelja, koji su željeli vidjeti što je ostalo od utvrde iz legende. Napravili smo koristan i ugodan radni izlet, imamo krasne fotografije i slutnju o tome kako su se branitelji Kalnika osjećali za vrijeme opsade. Povezaniji smo s pričom naše predstave nego prije i upoznali smo stvarno mjesto iz naše povijesti – rekla je Višnja Babić, ravnateljica kazališta Trešnja.
Posljednju premijeru ove sezone, praizvedbu predstave ‘Plemeniti šljivari‘ u režiji Zorana Mužića, kazalište Trešnja najavljuje za petak, 19. svibnja 2017. godine. Gradsko kazalište Trešnja svoju novu premijeru najavljuje na pomalo drugačiji način, posjetom utvrdi Kalnik koja ima poseban značaj za radnju predstave. Na srednjovjekovnim ostacima utvrde kostimirani glumci oživjeli su sjećanje na legendu o žiteljima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom.
Plemeniti šljivariPredstava ‘Plemeniti šljivari’ adaptacija je poznate hrvatske legende iz trinaestog stoljeća koju je redatelj Zoran Mužić uprizorio na zabavan, ali istovremeno poučan način.
– Predstava pokazuje jedinstvo i odlučnost naroda u otporu prema napadačima unatoč klasnim razlikama – rekao je redatelj Zoran Mužić.
I premda nas priča o šljivarima vodi u srednji vijek, ona je svevremenska jer govori o obrani domovine u svim razdobljima, a taj je dojam u predstavi pojačan odabirom glazbe.
U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu.
Plemeniti šljivariKalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi. Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.
Kalničkoga kneza Filipa igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime je osmislila Sara Lovrić Capan, a autor je plakata Igor Kordej.
Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu na zabavan način? Provjerite u Trešnji.

Foto: Press – Igor Kordej, Damil Kalogjera

comment closed