fbpx

Premijera: Noćna igra s Jesenjinom u HNK Šibenik!

Šibenik…

Noćna igra s Jesenjinom– Prvi put radim u šibenskom kazalištu i mogu reći da mi je sve skupa bilo jedno jako lijepo iskustvo. Dubravko Jelačić Bužimski na ideju da napiše tekst za predstavu došao je za vrijeme boravka u Rusiji u sklopu jednog festivala te je saznao kako je priča o Jesenjinovom samoubojstvu u hotelskoj sobi zapravo režirana legenda. Sama predstava priča priču o posljednjoj ljubavi Sergeja Jesenjina, ali progovara i o nekim kompleksnim temama kao što su položaj umjetnosti u društvu i svrsi glumačke profesije – otkrio je redatelj Jasmin Novljaković.
Uoči premijerne izvedbe predstave Dubravka Jelačića BužimskogNoćna igra s Jesenjinom‘ održana je konferencija za novinare u foajeu HNK u Šibeniku.
– Ove godine obilježavamo 90. godišnjicu smrti jednog od najvećih ruskih pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina i baš zato smo se odlučili za predstavu koja će mu biti svojevrsni homage. Predstava će na zanimljiv način otkriti neke manje poznate informacije iz privatnog života Jesenjina. Glumački je jako zahtjevna, ali baš stoga su glumci imali priliku posvetiti se više sami sebi – rekla je ravnateljica HNK u Šibeniku, prof. Maja Trlaja.
Noćna igra s JesenjinomU predstavi igraju glumci HNK u Šibeniku Franka Klarić i Jakov Bilić. Premijera je zakazana za srijedu, 18. ožujka 2015. godine dok su reprizne izvedbe 19. i 20. ožujka u dvorani HNK u Šibeniku.
O predstavi:
Noćna igra s Jesenjinom‘ tekst je o glumcu i glumici, Jakovu i Mariji, koji imaju zadnju noćnu probu pred premijeru. On igra velikog ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina, a ona pjesnikovu ljubav, Galinu Benislavsku. Radi se, dakle, o klasičnom  obrascu ‘teatra u teatru’ u kojem dvoje stvarnih glumaca igra četiri fiktivna lica. Sadržaj je jednostavan. Jesenjin cijelu noć pokušava zavesti Galinu na njihovom prvom susretu. Kroz prividno lagan dijalog otkriva se mnoštvo pojedinosti njegova života. Od sretnog djetinjstva u seoskom pejsažu Konstantinova, odlaska u Moskvu, boemskog života po gostionama, sukobima i strahovima, putovanju po Kavkazu… prijateljima, ženama i burna veze sa svjetski poznatom balerinom Isadorom Duncan, do misterioznog i nerazjašnjenog samoubojstva u sobi broj pet hotela Angleter u Petrogradu. Napokon i Galininog samoubojstva na njegovom grobu, koja ga nije mogla prežaliti.
Jakov i Marija, glumci koji igraju dramu o Jesenjinu i Galini, često prekidaju noćnu probu i tada se njihov privatni život miješa s tekstom koji još jednom sami prolaze u kazalištu. Puno se stvari podudara, tako da se egzistencijalni, artistički i emotivni momenti isprepliću sve više kako proba ide svom kraju. Na koncu će sve, u toj lirski obojenoj noćnoj igri, kulminirati u priznanju o istinskoj uzajamnoj ljubavi svih aktera predstave.

Foto: Press