fbpx

Oliver Frljić i Sanja Despot dobitnici nagrade Nada Dimić

Zagreb…

Redatelj predstave ‘Šest likova traže autora’ Oliver Frljić i autorica tekstova o Istanbulskoj konvenciji Sanja Despot novčani su dio svojih nagrada dodijelili Mreži antifašistkinja Zagreba i Ženskoj mreži Hrvatske

Oliver FrljićNagrada građana i građanki grada Zagreba Nada Dimić, priznanje angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji djeluju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sinoć je uručena kazališnom redatelju Oliveru Frljiću i novinarki Sanji Despot. Nagradu je 2017. ustanovio Fond za druge, a sastoji se od kamene ulične kocke (kaldrme) kao simbola pučkog otpora te novčanog iznosa od pet tisuća kuna koji dobitnici mogu prenijeti i nekoj drugoj osobi ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo. Cjelokupan umjetnički i stvaralački opus ovogodišnjih dobitnika prepoznali su i nagradili članovi ovogodišnjeg žirija – prošlogodišnji dobitnici Sanja Iveković i Igor Grubić, filmski redatelj Miroslav Sikavica, predstavnik šibenskog festivala Fališ Kruno Lokotar i Vesna Kesić ispred Fonda za druge i skupine koja je inicirala nagradu.
Redatelj Oliver Frljić nagradu je dobio za režiju i adaptaciju Pirandellove tragikomedije ‘Šest likova traži autora’ kojom je ponovo uspješno razgolitio gorku zbilju u kojoj živimo, ali i za cjelokupan opus koji rastvara društvene, političke i ideološke probleme te širi područje borbe za ravnopravnije društvo. Pirandellovu tragikomičnu i apsurdnu priču o rasapu obitelji koja traži svog autora stavio je u kontekst hrvatskog ‘društva koje zadnjih dvadeset i šest godina opsesivno traži svoj identitet i autora’. Trajno zaokupljen ‘rapidnom fašizacijom’ hrvatskog društva, demaskirao je kako se iza privrženosti vlastitoj obitelji, društvenoj grupi, naciji, vjeri, rasi i politici često krije licemjerje i nesnošljivost prema drugima i drugačijima. Nagradom mu je odano priznanje za autorsku dosljednost, beskompromisnost i provokativnost, za poziciju suprotstavljenosti normama, dogmama i ukusima, kao i za društvenu odgovornost te intrigantnu uporabu kazališta kao sredstva šire društvene debate.
Oliver Frljić novčani dio nagrade predao je Mreži antifašistkinja Zagreba uz obrazloženje:
– Uz sve fizičko, simboličko i medijsko nasilje koje proizvodi, hrvatski fašizam u suštini ostaje kukavica. On se nikada ne deklarira svojim pravim imenom. On će svoju ustašku kapu brzo sakriti iza ministarske fotelje, a ustaški pozdrav pokušati prodati pod opernu ariju. Zbog hrabrosti da imenuju fašizam u današnjoj Hrvatskoj, ali i hrvatski fašizam, novčani iznos ove nagrade predajem u ruke Mreže antifašistkinja Zagreba koje vidim kao nastavljače i nastavljačice one borbe koju je vodila Nada Dimić – rekao je Oliver Frljić.
Iz Mreže antifašistkinja Zagreba poručili su kako zahvaljuju organizacijskom odboru i Oliveru Frljiću te najavili kako će cjelokupan iznos nagrade utrošiti na organizaciju Marša solidarnosti, koji će se održati krajem rujna i biti posvećen borbi za ženska reproduktivna prava.
Sanja DespotNovinarka Sanja Despot nagradu je dobila za seriju tekstova objavljenih na portalu Faktograf.hr 2017. i 2018. godine o Istanbulskoj konvenciji kojom Vijeće Europe obvezuje europske države na političko, financijsko i upravno osnaživanje mehanizama za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji. Baveći se istraživačkim novinarstvom u najboljoj tradiciji tog pojma, Sanja je javnosti podastrla podatke, pozadinu i stvarne namjere žestokog, gotovo histeričnog otpora Konvenciji koji uvelike prelazi granice same Konvencije, ali i Hrvatske i Europske unije. Uporno je raskrinkavala manipulativne metode i falsifikate tog dobro organiziranog i bogato financiranog otpora, sastavljenog od opskurnih centara moći iz sfere kapitala, institucionalizirane religije i ekstremne desnice s glasnogovornicima koji se predstavljaju kao spasitelji svijeta i tvorci novog svjetskog poretka. Njenim nalazima počeli su se koristiti i drugi, stariji i veći mediji, a postali su i glavni izvor informiranosti raznim opinion makerima i političarima.
Sanja Despot odlučila je novčanim dijelom nagrade podržati rad Ženske mreže Hrvatske i drugih ženskih inicijativa koje su im pomagale u prosvjednim akcijama, uz riječi:
– Aktivistice koje su opetovano poručivale da ne žele biti hodajuće maternice tražeći ratifikaciju Istanbulske konvencije te nijemo hodajući u povorkama poput sluškinja obilježile su godinu iza nas i upozorile kako je vrlo lako zamislivo da distopija Margaret Atwood postane stvarnost ako joj se na vrijeme ne odupremo. Zbog toga veći dio novčane nagrade dodjeljujem Ženskoj mreži Hrvatske, uz veliko priznanje svim aktivisticama koje su svoju hrabrost, maštu i sredstva uložile u ove akcije, bolno svjesna da će im ubuduće trebati za slične performanse.
U ime Ženske mreže Hrvatske na podršci je zahvalila Nela Pamuković.
– Nagrada Nada Dimić ustanovljena je 2017. godine u okviru Fonda za druge s inicijatorima Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem, osnivačima i vlasnicima Fonda za druge, te aktivistima i kulturnim djelatnicima Vesnom Kesić, Sonjom Leboš i Eugenom Jakovčićem. Nagrađujemo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće – obrazloženje je inicijatora koje sažima osnovni cilj nagrade.

Foto: Press