fbpx

Premijerno: U ozračju Božića – kako smo slavili nekoć

Zagreb…

Dokumentarno-glazbena priča autorice Nade Bezić U ozračju Božića – kako smo slavili nekoć, uz prvu božićnu ploču

U ozračju BožićaCiklus Oda-birano na Badnjak predstavlja novu premijeru: dokumentarno-glazbenu priču autorice Nade Bezić U ozračju Božića – kako smo slavili nekoć, uz prvu božićnu ploču u kojoj se prepliću dvije priče o božićnim pjesmama, a koje povezuje gramofonska ploča.
Gramofonska ploča Božićne pjesme, koju je objavio Jugoton 1965. godine, usred socijalističkog režima, bila je prva takva ploča u Jugoslaviji. Snimili su je članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „Podgorac” iz Gračana, nekoć sela na sjevernom rubu Zagreba, sa svojim zborovođom Mirkom Cajnerom. Pedeset godina kasnije, 2015. godine Croatia Records objavila je diskografsko reizdanje te ploče na CD-u, uz posebni DVD koji donosi dokumentarni film o toj prvoj ploči. Iz tog filma smo za našu dokumentarno-glazbenu priču preuzeli ulomke u kojima se neki od članova pjevačkog društva prisjećaju tog podviga, a o okolnostima nastanka ploče govore i (nekadašnji) čelni ljudi Jugotona / Croatia Recordsa Dubravko Majnarić i Želimir Babogredac.
Uz tu gramofonsku ploču odrastale su generacije, pa tako i autorica ove emisije, koja nas uvodi u svijet obiteljskih slavljenja Božića u Zagrebu kroz priču svoje sestre Irene Bezić o tome kako je cijela njihova obitelj pjevala hrvatske, ali i slovenske božićne pjesme uz klavirsku pratnju oca, etnomuzikologa Jerka Bezića. Svoju radost muziciranja na Badnju večer tri generacije obitelji Bezić zabilježile su na audio kaseti snimljenoj u „kućnoj radinosti” prije dvadeset godina. Baš kao i članovi „Podgorca”, i oni pjevaju narodne božićne pjesme cijeli život.

autorica Nada Bezić
tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec
urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović
Oda-birano: U ozračju Božića – kako smo slavili nekoć, uz prvu božićnu ploču
utorak, 24. 12. HR1 u 18.15 sati

Foto: Press