fbpx

Serija Ratni vođe od nedjelje na HTV1

Dokumentarna serija Ratni vođe

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 17. siječnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.10 sati počinje s premijernim prikazivanjem dokumentarne serije Ratni vođe.

Ratni vođe

Prva sezona dokumentarne serije Ratni vođe donosi portrete trojice muškaraca nevjerojatnih životnih sudbina. Bili su iznimni ratnici, moćnici, a više od svega vojni stratezi kojih su se neprijatelji bojali, ali su ih i poštovali. Douglas MacArthur, američki general i maršal filipinske vojske, odigrao je ključnu ulogu u bitkama na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu. Georges Clemenceau, kojemu je nadimak bio Tigar, francuski državnik i novinar, čelna osoba Treće Republike, igrao je jednu od glavnih uloga u pobjedi Saveznika tijekom Prvog svjetskog rata, sudjelovao je u pisanju Versajskog ugovora. Erwin Rommel, njemački general i vojni teoretičar, bio je poznat pod nadimkom Pustinjska Lisica, koji je dobio zbog svog djelovanja u Wehrmachtu.

Ratni vođe

U prvoj epizodi serije Ratni vođe pratimo Douglasa MacArthura, časnika koji je sudjelovao u čak tri rata; Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu. Američka vojska 2. rujna 1945. iskrcava se na obale Japana. Na kraju rata na Pacifiku general Douglas MacArthur je na čelu golemoga projekta: kako upravljati Japanom. Kakav su utjecaj imali njegovi postupci na tu zemlju koja se obnavlja nakon rata? Kako su Japanci shvatili njegove reforme, metode, sve do usvajanja Ustava koji je na snazi još i danas i stanovništvo ga još cijeni?

Foto: Press