fbpx

Libanon – zemlja talac na malim ekranima

Dokumentarni film Libanon – zemlja talac

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 13. siječnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21 sat u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će dokumentarni film Libanon – zemlja talac.

Libanon

U Libanonu se važne političke odluke više ne donose bez Hezbolaha, šijitske “Božje stranke”. Od završetka građanskog rata 1990. multietnički i multireligijski Libanon izložen je rastućim političkim podjelama. Uz potporu i novčanu pomoć Irana Hezbolah sad prijeti destabilizacijom zemlje i regije. Kao politička stranka, Hezbolah drži dva ministarstva u vladi. Sunitski premijer Saad Hariri ovisi o dobroj volji Hasana Nasralaha, glavnog tajnika Hezbolaha – ponajviše zato što je milicija Hezbolaha kudikamo jača od libanonske vojske.

Libanon

U svojim dojmljivim govorima Nasralah prijeti ne samo Izraelu, nego i SAD-u. Izrael vidi Hezbolah kao produženu ruku svojeg zakletog neprijatelja Irana. Unatoč rezoluciji UN-a, Hezbolah u južnom Libanonu drži pohranjeno oružje i prokopao je nekoliko tunela do izraelskog teritorija. Novi rat između Hezbolaha i Izraela sravnio bi Libanon sa zemljom i nanio znatnu štetu Izraelu. Napetosti između SAD-a i Irana povećavaju rizik od sukoba.
Dokumentarni film Libanon – zemlja talac prikazuje kako je Hezbolah posljednjih godina vješto povećao svoju moć i razvio se u državu unutar države. Ali otpor sve više raste. Snage civilnog društva pokušavaju prevladati vjerske sukobe i uprežu demokratska sredstva da se izbore za drukčiji pristup.

Foto: Press