fbpx

Svečano otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Sarajevo…

Jučer je svečanom ceremonijom otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival– Čast da vodi svečanost otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala, koja je uživo emitirana na BHRT-u, dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Dodijeljene su i nagrade Počasno Srce Sarajeva redateljima Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i Pawelu Pawlikowskom – poručuju organizatori 25. Sarajevo Film Festivala.
Na 25. Sarajevo Film Festivalu će se prikazati rekordnih 270 filmova iz više od 50 zemalja svijeta. Uz mnogobrojne goste, među kojima su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva – poljski redatelj Paweł Pawlikowski, francuska glumica Isabelle Huppert i meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, jubilarni SFF obilježit će čak 68 svjetskih premijera, 12 međunarodnih i mnogobrojne regionalne.
25. Sarajevo Film Festival, koji počinje 16. a završava 23. kolovoza, održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva obradovala je ulična povorka “Umjetnost u pokretu”, s oko 200 umjetnika. Povorku su sufinancirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.
Nakon svečanosti otvaranja premijerno je prikazan film SIN bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno je prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Foto: Press – Sarajevo Film Festival